Interessante klaverenslems in topcircuit

Het eerste weekend van het nieuwe bridgejaar werd ingeluid met de derde ronde van het Melchemie topcircuit. De uitslag was ook deze keer weer een verrassing. De coryfeeën lieten het een beetje afweten en nieuwe paren mengden zich in de strijd om de overwinning. Uiteindelijk wonnen Sjoert Brink-Ricco van Prooijen.

De jonge garde doet het goed in het topcircuit, want in het tussenklassement (na drie van de vier heats) nemen Brink-Van Prooijen de eerste plaats in, gevolgd door Burghout-Drijver. Pas op de derde plaats vinden we een paar met een gevestigde reputatie, Maas-Ramondt.

De spellen waren deze keer wat minder wild dan in de vorige voorronden. Ook slems waren niet talrijk en als er al een keer slem geboden werd, ging dat nogal eens down door een ongunstig zitsel. Oordeelt u zelf aan de hand van de volgende drie interessante klaverenslems.

West Noord Oost Zuid

- - - pas

2 1) pas 2 2) pas

3SA 3) pas 4SA 4) pas

6 pas pas pas

1) Multi

2) Wachtbod

3) Dichte zevenkaart ( of ) met twee zijstops

4) Invite voor 6/6 of 6SA

Op het eerste spel (zie diagram 1) is 6 door OW niet onredelijk, maar opmerkelijk genoeg werd het slechts aan drie van de 22 tafels slem geboden. West vond de goede start van B. Deze start gaf niets weg en vormde direct een aanslag op de communicatie van de leider en dummy. Hoe zou u het aanpakken?

Het lijkt een simpele kwestie: op H gaat een ruiten weg en met de ogen snijden op H. Als H dan goed zit, is het slem binnen. Dit is een speelwijze van precies 50%. De vraag is of er geen extra kansen te ontwikkelen zijn. Stel dat 10 sec zit, dan zijn er twee entrees naar de dummy. Als verder de schoppen rond (4/3) zitten, kunnen de schoppen vrijgetroefd worden en kan op de laatste schoppen de tweede ruiten weg, waardoor je niet meer afhankelijk bent van een snit op H. Je moet dan in slag twee een kleine schoppen troeven met een honneur, gevolgd door een hoge troef om de tien te trekken, 3 naar de 8 (waaronder de laatste troef bij de tegenpartij valt), op H gaat 10 weg, weer een schoppen hoog getroefd, waarna je nog met 4 naar de 5 kunt oversteken om op de laatste schoppen H te lozen. Hierna is de hartensnit voor de overslag. Vreemd genoeg is deze speelwijze niet zonder meer een additionele kans, want als de klaveren 3/0 zitten kom je niet meer in de dummy en kan je zelfs de hartensnit niet nemen!

Wat je dus moet doen is de kans afwegen dat 10 sec zit, de schoppen 4-3 en H fout tegen de kans dat de klaveren 3/0 zitten met H goed. Het bleef overigens een academische kwestie, want met het actuele zitsel is er geen winnende speelwijze (noch 10 valt, noch de hartensnit zit goed).

De volgende 6 in de OW-lijn (zie diagram 2) was kansrijker dan het eerste spel, maar werd geen enkele keer geboden.

West Noord Oost Zuid

- 1 1 3

4 pas 4 pas

4 pas 5 pas

pas pas

Het bieden van OW wordt bemoeilijkt door (fors) tussenbieden in de ruiten van NZ. Dat verklaart misschien waarom geen enkele keer 6 geboden werd.

Tegen 6 zal de verdediging aftrappen met A en ruiten na, getroefd door de leider (west). Wat is hier de beste aanpak?

Op dit spel werkt alles: je kan de schoppen vrij troeven (omdat zuid 32 kan hij de dummy niet over troeven), maar ook kan je - misschien nog kansrijker - de harten vrij troeven (hiervoor moeten óf de harten 3-3 zitten óf de troef 2-2).

Het laatste spel (zie diagram 3) was dan voor NZ wel een 6 contract dat regelmatig geboden werd (negen van de 22 tafels). Zelfs 7 ziet er verleidelijk uit. Op de vierde schoppen kan immers in de zuidhand een ruiten weg en dan zijn er verder geen directe verliezers. Om alle slagen te maken moeten wel de klaveren 2-2 zitten, omdat er ook nog twee harten aan de noordkant getroefd moeten worden. Door een gebrek aan entrees in de zuidhand kunnen de twee harten van zuid niet eerst getroefd worden alvorens de resterende troeven te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden