Interessante halve finales

De halve finales van de MK viertallen, het afgelopen weekend, lekeneen spannende affaire te worden. Eerst de wedstrijd Lombard I (Drijver-Schollaardt, Muller-De Wijs, Ramondt-Westra) en Modalfa (Bakkeren-Bertens, Brink-Van Prooijen, Nab-Paulissen). Modalfa (vorig jaaroppermachtig) was licht favoriet. Maar de wedstrijd werd nooit eenwedstrijd. Na de eerste dag stond De Lombard I al met 80 imp’s voor enhield het verder voor gezien. Maar Modalfa ging door hoewel het weinigmeer met bridge te maken had. Er kwam een beschamende uitslagvan 275-123 imp’s op het bord.

De andere halve finale ging tussen Star(Brüggemann-H.Willemsens, Kelder-Winkel, Kruis-K.J.Willemsens)en De Lombard II (Van Eijck-Von Seida, Michielsen-Verbeek), diewel spannend was. Het werd hier uiteindelijk 162,5-136.

Dat betekent dat we een finale krijgen tussen De Lombard I enStar en dat is weer een herhaling van de halve finale van vorigseizoen. Door een duur misverstand op het allerlaatste spel, kwamDe Lombard I toen langszij. Star heeft dus nog wat recht tezetten, maar begint vanwege de carry-over regeling met eenachterstand van 0-30 (het verschil in WP uit de voorronde is hetverschil in imp's bij ingang van de finale, met een maximum van30). Het is een forse voorsprong die Modalfa in de schootgeworpen krijgt, maar Star kan zich misschien vastklampen aan dehalve finale van vorig seizoen, toen een soortgelijke achterstandbinnen drie sets werd omgebogen in een royale voorsprong. Verderheeft Star een aardige record tegen de Lombard I (de laatsteontmoeting tussen beide teams uit de voorronde werd door Star met23-7 gewonnen), dus ook dat valt psychologisch in het voordeelvan Star uit. Hopelijk krijgen we dan toch een spannende finale,op 4 en 5 februari.

Over naar wat spellen van de afgelopen halve finale Star-DeLombard II. Eerst dit lastige biedprobleem dat Star tot een goedeinde wist te bereiken. Hoe zou u bieden met:

V98 V1032 AHV5 A4

als uw partner, niemand kwetsbaar, opent met 1 en uwrechtentegenstander volgt met 1?

Star bood met de OW-handen als volgt (zie diagram 1):

West begon met een negatief doublet en forceerde de manchedoor daarna 2 te bieden (kleur van de tegenpartij, vraagt naareen dekking), maar op 2SA zat west een beetje vast. West bood4SA! Dat is geen azenvragen (er is immers geen troefvastgesteld), maar een kwantitatieve verhoging. Oost nam desleminvite aan en bood 6, een prima contract. Het is ook 6SA,maar dat moet wel door oost gespeeld worden. Wordt 6SA door westgespeeld dan kan dat down met een schoppenstart van noord. DeLombard II bood aan de andere tafel met de westhand exacthetzelfde, maar bood over 2SA simpel 3SA, waarna iedereen paste.

Op het volgende spel zat alweer zo'n moeilijk biedprobleem(zie diagram 2). Michielsen-Verbeek bereikten niet het optimalecontract:

Aan de andere tafel had Star 4 geboden en gemaakt. In de5 van Michielsen draaide het om het vinden van V na de Huitkomst van west. Michielsen zag meer kans in een dwang dan ineen snit. Ze nam met A en speelde schoppen na voor de boer vanwest. Die moest nu A en klaveren naspelen (anders kon zuid dederde schoppen in dummy troeven). Michielsen trok de troeven,speelde AV en hoopte dat op de laatste klaveren iemand in deafgooiproblemen zou komen. West kon B nog missen (hield V62en V vast), oost kon nog een schoppen missen (hield 109 en54 vast), geen dwang derhalve en west maakte V nog, ééndown.

In de laatste set van 16 spellen, zat dit enorm spannende spel(zie diagram 3):

1) Twee kleurenspel met schoppenOost vond niet de besteverdediging: A, A en V na voor de heer van noord (inzuid een klaveren weg). Als zuid nu vijf rondjes troef speelt,komt oost in de moeilijkheden: hij zal zijn klaveren en éénhoge harten vast moeten houden, dus moet hij zijn ruitenafbreken. Toen oost dat niet deed, had De Lombard II een kans om4 te maken, maar door een onoplettendheid ging de leideralsnog één down. Aan de andere tafel mocht Star 3 spelen endat werd precies gemaakt.

Oost gever, niemand kwetsbaar

62

B7654

10964

95

V98

V1032

AHV5

A4

A107

H9

B2

HV10632

HB543

A8

873

B87

Oost gever, allen kwetsbaar

109

H10987

H654

H6

HVB43

V62

B87

A8

862

54

10932

7542

A75

AB3

AV

VB1093

Noord gever, allen kwetsbaar

1096

H95

984

HB53

75432

873

HB

V86

-

AVB1042

V32

A1094

AHVB8

6

A10765

72

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden