Intenties Bouterse nog mysterie

Desi Bouterse wordt vandaag beëdigd als president van Suriname. Voor hem een lang gekoesterde droom die uitkomt, voor een deel van de bevolking het slechtst denkbare scenario. Het land wacht in spanning de ontwikkelingen af, want niemand weet de exacte koers van de oud-militair.

De afgelopen maanden was Bouterse op zoek naar erkenning. Zo kreeg een keur aan staatshoofden (zoals Bharrat Jagdeo van buurland Guyana, Evo Morales van Bolivia, Hugo Chávez van Venezuela en Lula da Silva van Brazilië) een uitnodiging voor de beëdiging. Ze komen niet. Dat deden ze ook niet voor Ronald Venetiaan, maar Bouterse zal gehoopt hebben zijn voorganger vanaf dag één te overtreffen.

Steun uit godsdienstige hoek krijgt hij wel, in de persoon van voorganger Steve Meye. Zijn pinkstergemeente is onderdeel van het Volle Evangelie, één van de snelstgroeiende christelijke stromingen in Suriname. Dat de kerk zich afficheert als multicultureel is van groot belang in een politiek speelveld waar etniciteit nog steeds bepalend is.

Bij Meye wil Bouterse om vergeving vragen voor de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien van zijn politieke tegenstanders om het leven kwamen.

Zo mogelijk nog opvallender is de handreiking die Bouterse deed naar zijn politieke rivalen. Verbaasde de ex-legerleider al vriend en vijand door de onafhankelijke Robert Ameerali van de Kamer van Koophandel naar voren te schuiven als vicepresident, inmiddels staat zelfs een lid van de NPS – tot voor kort in de regering, en de partij met het grootste wantrouwen jegens Bouterse – klaar om in de regering te stappen. Vakbondsman Michael Miskin krijgt het zware departement voor natuurlijke hulpbronnen.

Critici weten het zeker: met deze strategie strooit de nieuwe president zijn tegenstanders bewust zand in de ogen. 'Bouta' is een wolf in schaapskleren die jarenlang aan de zijlijn een plan heeft kunnen uitdokteren en dit nu ten uitvoer brengt. De nieuwe president hoopt een eventuele veroordeling in het Decembermoordenproces te ontlopen en is alleen uit op macht.

Bouterse’s aanhangers gaan ervan uit dat hun messias de armoede te lijf gaat, Suriname hernieuwde nationale trots bezorgt en het land definitief de 21ste eeuw binnenloodst. De jeugd en lagere sociale klassen, die de achterban van Bouterse’s NDP vormen, hopen op vooruitgang.

Slechts één persoon kent de ware intenties van Bouterse en dat is Bouterse zelf. Gaat hij zijn regering minutieus aansturen zoals hij in de geschiedenis telkens deed, of kiest hij voor een decentrale aanpak?

Hoe strak Bouterse intern de touwtjes in handen heeft, is een intern partijgeheim, maar de NDP is anno 2010 veel meer dan alleen zijn persoon. Er is een aantal talentvolle jongeren zoals André Misiekaba en Melvin Bouva, die zich niet laten wegzetten als marionetten. Parlementsvoorzitter Jenny Simons is zo mogelijk nog populairder dan haar partijleider en formuleert vrijelijk haar eigen mening.

De toekomst van Suriname ligt voorlopig in handen van de man die twee keer een coup pleegde, hoofdverdachte is van een moordproces en in het buitenland werd veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Of een regering-Bouterse meer te bieden heeft, zal snel duidelijk worden.

Nederland is niet welkom bij de inauguratie van Desi Bouterse . Dat heeft Winston Lackin, aankomend minister van buitenlandse zaken en directeur van het kabinet van Bouterse, gisteren bekendgemaakt.

„De Nederlandse regering heeft geen respect voor de bevolking van Suriname en onze democratisch gekozen president is niet welkom in Nederland. Dan is de Nederlandse ambassadeur ook niet welkom bij de inauguratie van ons staatshoofd”, zei Lackin.

De Nederlandse ambassade in Paramaribo liet weten dat de ambassadeur is uitgenodigd en van plan is naar de inauguratie te gaan. Lackin reageerde door te zeggen dat er een brief naar Jacobi gaat, waarin hem wordt meegedeeld dat hij niet gewenst is. „Wij zijn vreselijk blij dat we af zijn van de afhankelijkheid van Nederland”, zegt Lackin. „We gaan nu uit van onze eigen kracht. We blijven vrienden met het Nederlandse volk. ”

Patrick Woei (38), horeca-ondernemer

„Ik ben verrast door de goede medewerkers met wie Desi Bouterse zich omringt. Ik hoop dat hij hun de kans geeft om hun werk te doen. Het belangrijkste is een heldere visie die hij duidelijk kenbaar moet maken. We hebben genoeg ondernemers in Suriname met eigen inzicht en kapitaal. Als zij gestimuleerd worden kunnen ze een hoop zelf.

„Natuurlijk zijn we het verleden niet vergeten, het is ook niet eens lang geleden dat we een avondklok hadden en dat je niet mocht zeggen wat je dacht. Ik krijg nog steeds rillingen als ik denk aan die periode. Ik heb niet op de komende regering gestemd, dat maakt het nog spannender.

„Het is te hopen dat de oude vos zijn streken heeft veranderd. Desi Bouterse blijft een militair en denkt dat er maar één kapitein op een schip is. In december 1982 hebben we dat van dichtbij meegemaakt. Laten we hopen dat hij deze keer op zoek is naar het zuiveren van zijn naam en dat hij wil bewijzen dat hij ook goede kanten heeft en het meent met het volk en het land.”

Mario Castillion (37), fotograaf

„Iedereen is voorzichtig en wacht af. Bouterse gaat proberen zijn blazoen te zuiveren. Hij heeft schuldgevoelens voor wat hij in het verleden heeft gedaan, hoewel hij dat niet openbaar toegeeft.

„Ik ben geen Boutist en stem bewust niet op hem. Wel hang ik de ideologie van de NDP aan. Ik was vroeger een fervente Nieuw Fronter. Toen deed ik actief mee aan hun campagnes. Ze beloofden gouden bergen, maar bleven doorgaan met etnische politiekvoering. Ik raakte teleurgesteld.

„De smet van Bouterse’s verleden zal er tot zijn dood zijn. Vergiffenis vragen en schuld bekennen zoals hij van plan is, is het halve werk. Hij moet vertellen wat er gebeurde. Bouterse heeft veel uit te leggen. Ik leef mee met de nabestaanden, met wie een aparte verzoening moet komen.

„De tijden zijn veranderd. De internationale gemeenschap kijkt naar onze nieuwe regering en dan kun je niet dezelfde dingen gaan doen. Dan raken we echt geïsoleerd op deze wereld. Daar is Bouterse niet naar op zoek. Hij gaat als president autoriteit tonen, maar zal zijn regering vrijelijk laten werken. Ik denk dat hij zichzelf amnestie gaat verlenen na het Decembermoordenproces.”

Kavita Jiawan (23), studente

„Ik was niet blij met de vorige regering en ik ben niet blij met deze president. We hebben te hoge verwachtingen van Bouterse. Sommigen vergelijken hem zelfs met Obama, terwijl die twee een compleet andere achtergrond hebben.

„Er zitten goede mensen bij de NDP, zoals Parmisser en Simons. Dat zijn figuren die werk verzetten. Wat ze ook goed doen, is het stimuleren van nationalisme. Maar voor mij is het de verkeerde partij. Over mijn lijk, ik stem nooit in mijn leven voor de NDP. Het is afwachten wat nu gebeuren gaat. Ik weet niet wat de bedoelingen zijn van de houding die Bouterse tot nu toe aanneemt. Het zou kunnen dat hij het goed doet, wie weet brengt hij verandering. Maar als er iets misgaat, lijd ik er ook onder.

„Wij hebben voor een president gekozen die een straf moet uitzitten en verdachte is in de Decembermoorden. Misschien is hij nog bezig met andere dingen. Dat wat onze nieuwe president allemaal gedaan heeft, komt niet goed over.

„Maar een isolement is overdreven. Daarvoor zijn de banden met Nederland te sterk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden