Intenties Bouterse nog mysterie

Desi Bouterse (EPA)

Desi Bouterse wordt vandaag beëdigd als president van Suriname. Voor hem een lang gekoesterde droom die uitkomt, voor een deel van de bevolking het slechtst denkbare scenario. Het land wacht in spanning de ontwikkelingen af, want niemand weet de exacte koers van de oud-militair.

De afgelopen maanden was Bouterse op zoek naar erkenning. Zo kreeg een keur aan staatshoofden (zoals Bharrat Jagdeo van buurland Guyana, Evo Morales van Bolivia, Hugo Chávez van Venezuela en Lula da Silva van Brazilië) een uitnodiging voor de beëdiging. Ze komen niet. Dat deden ze ook niet voor Ronald Venetiaan, maar Bouterse zal gehoopt hebben zijn voorganger vanaf dag één te overtreffen.

Steun uit godsdienstige hoek krijgt hij wel, in de persoon van voorganger Steve Meye. Zijn pinkstergemeente is onderdeel van het Volle Evangelie, één van de snelstgroeiende christelijke stromingen in Suriname. Dat de kerk zich afficheert als multicultureel is van groot belang in een politiek speelveld waar etniciteit nog steeds bepalend is.

Bij Meye wil Bouterse om vergeving vragen voor de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien van zijn politieke tegenstanders om het leven kwamen.

Zo mogelijk nog opvallender is de handreiking die Bouterse deed naar zijn politieke rivalen. Verbaasde de ex-legerleider al vriend en vijand door de onafhankelijke Robert Ameerali van de Kamer van Koophandel naar voren te schuiven als vicepresident, inmiddels staat zelfs een lid van de NPS – tot voor kort in de regering, en de partij met het grootste wantrouwen jegens Bouterse – klaar om in de regering te stappen. Vakbondsman Michael Miskin krijgt het zware departement voor natuurlijke hulpbronnen.

Critici weten het zeker: met deze strategie strooit de nieuwe president zijn tegenstanders bewust zand in de ogen. 'Bouta' is een wolf in schaapskleren die jarenlang aan de zijlijn een plan heeft kunnen uitdokteren en dit nu ten uitvoer brengt. De nieuwe president hoopt een eventuele veroordeling in het Decembermoordenproces te ontlopen en is alleen uit op macht.

Bouterse’s aanhangers gaan ervan uit dat hun messias de armoede te lijf gaat, Suriname hernieuwde nationale trots bezorgt en het land definitief de 21ste eeuw binnenloodst. De jeugd en lagere sociale klassen, die de achterban van Bouterse’s NDP vormen, hopen op vooruitgang.

Slechts één persoon kent de ware intenties van Bouterse en dat is Bouterse zelf. Gaat hij zijn regering minutieus aansturen zoals hij in de geschiedenis telkens deed, of kiest hij voor een decentrale aanpak?

Hoe strak Bouterse intern de touwtjes in handen heeft, is een intern partijgeheim, maar de NDP is anno 2010 veel meer dan alleen zijn persoon. Er is een aantal talentvolle jongeren zoals André Misiekaba en Melvin Bouva, die zich niet laten wegzetten als marionetten. Parlementsvoorzitter Jenny Simons is zo mogelijk nog populairder dan haar partijleider en formuleert vrijelijk haar eigen mening.

De toekomst van Suriname ligt voorlopig in handen van de man die twee keer een coup pleegde, hoofdverdachte is van een moordproces en in het buitenland werd veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Of een regering-Bouterse meer te bieden heeft, zal snel duidelijk worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden