Intense levenslust spat van het podium

DANS

Coup Fatal Les Ballets C de la B Kakudji/Cassol/Platel *****

Het is een spectaculair dans- en muziekfeest, maar de dood is in 'Coup Fatal' nooit ver weg. Letterlijk: de kralengordijnen die als achterdoek fungeren zijn gemaakt van patroonhulzen. Als een continue moesson lijken ze op de Congolese dansers-muzikanten neer te dalen. Heel soms zien we ook een marcheerpas en het smetteloos witte dandykostuum van orkestleider Rodriguez Vangama lijkt verdacht veel op het legeruniform van een dictator, maar het maakt de intense levenslust die hier van het podium spat er niet minder om.

In deze kleine geëngageerde speldenprikjes, die naar het gewelddadige verleden en heden van de Congo verwijzen, zien we duidelijk de hand van Alain Platel, de voorganger van het theatercollectief Les Ballets C de la B uit Gent. Platel bereikt met deze productie, meer dansconcert dan choreografie, een nieuw hoogtepunt in zijn 'democratische' filosofie van theater maken: vanuit ontmoeting en verscheidenheid, en de poëzie die daaruit ontstaat.

En zo is de ontmoeting tussen de Congolese contratenor Serge Kakudji en het Congolese orkest een superspannende dialoog waarin tradities van een Afrikaans orkest samensmelten met die van de westerse barok. Het lijdt tot een krankzinnige over-en-weer van ritmes, barokthema's (Monteverdi, Händel, Vivaldi en Gluck) die door oren, ogen en lichamen golven. In de razendknappe arrangementen van muzikaal leider Fabrizio Cassol wordt Kakudji's zang moeiteloos verweven met Afrikaanse percussie, likembe en zang. Het leidt tot een supersexy beat, soms knettergek en over de top, en daar is in Platels universum juist ruimte voor.

Want geschmierd wordt er, en véél. Rond clichés over de Afrikaanse viriliteit bijvoorbeeld. Schaamteloos versieren de twee hoogst vermakelijke backing vocals meisjes uit de zaal. Het machospel waarin spierballen worden gerold en het kruis de lucht in wordt gestoten, vindt een uitstekend vehikel in de poseerkunst van de 'sapeurs', de Congolese dandy's die met hun kleurrijke kostuums - veelal een kolderiek allegaartje van dassen, hoeden, bontjassen en zonnebrillen - de show willen stelen met het leven als catwalk, om met dat leven te kunnen dealen.

'Coup Fatal' is een ongegeneerde viering van het bestaan, en lékker dat het is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden