Intens gebed van paus uitgelegd als exorcisme

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Een scène met de paus op het Sint-Pietersplein na de pinkstermis heeft de katholieke gemoederen de afgelopen dagen flink beziggehouden. Er was mogelijk sprake van een duivel-uitdrijving, aldus een exorcisme- deskundige maandag op Tv2000, het tv-station van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Paus Franciscus stapte zondag na de mis zoals gebruikelijk op een aantal zieken af. Toen een priester hem voorstelde aan een jongen in een rolstoel, veranderde de gelaatsuitdrukking van de paus plotseling, zo is op tv-beelden te zien. De paus komt bezorgd en geconcentreerd over en legt zijn handen op het hoofd van de jongen. Hij bidt op een intense manier. Vervolgens slaakt de jongen een soort kreet waarna hij met open mond terugzakt in zijn rolstoel.

Volgens de door Tv2000 geraadpleegde exorcismedeskundigen gaat het zonder twijfel om gebeden die gebruikt worden om de duivel uit te drijven. Dat zou dan geheel in lijn zijn met de preken van de paus, waarin het volgens sommigen opvallend vaak over de duivel gaat.

Al gauw kwamen er tegengeluiden. Ja, de rooms-katholieke kerk kent de praktijk van duiveluitdrijving, maar dat de paus daartoe spontaan zou overgaan, te midden van een mensenmassa op het Sint-Pietersplein, is wel uiterst onwaarschijnlijk.

Woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan schiep gisteren helderheid: paus Franciscus verrichtte geen excorcisme. "Het is absoluut onjuist dat dat zou zijn gebeurd." Wat er plaatsvond tussen de paus en de jongen was niet anders dan een 'gewoon' gebed.

Overigens werd de jongen in de rolstoel gevolgd door camera's van Tv2000, dat vrijdag een programma over hem uitzendt. De televisiemakers hoopten al dat de paus bij de jongen zou stilhouden, en hadden een brief voor Franciscus meegenomen. Vlak voordat de paus verder gaat naar andere mensen op het plein, zo is te zien op videobeelden, krijgt hij die brief in zijn handen gedrukt.

"Zoals altijd werden er veel zieken en mensen met moeilijkheden aan de paus voorgesteld", zei woordvoerder Lombardi gisteren. "Hij bidt altijd even intens voor hen."

In zijn pinksterpreek, die door meer dan 200.000 toehoorders op het Sint-Pietersplein werd bijgewoond, waarschuwde paus Franciscus dat de kerk niet naar binnen gericht moet raken.

Gelovigen, zei de paus, zouden zich moeten openstellen voor de wereld. In plaats van te blijven zitten en theologische discussies te voeren zouden katholieken erop uit moeten trekken om hulp te bieden aan degenen die dat het hardst nodig hebben, aldus de paus. Daarmee bevestigde Franciscus (76) het imago dat hij heeft sinds zijn verkiezing in maart: dat hij eenvoud en nederigheid verkiest boven pauselijke pracht en praal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden