Intelligente film is prima stof voor les maatschappijleer

The Hunger Games
Regie: Gary Ross. Met Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Stanley Tucci, Woody Harrelson. In 101 bioscopen.

In de nabije toekomst is Noord-Amerika veranderd in Panem, een land verdeeld in twaalf districten die onder bruut centraal gezag staan. Jaarlijks organiseert de regering de Hongerspelen, waarvoor per district twee tieners gedwongen deelnemen aan een door staatstelevisie uitgezonden fataal groepsgevecht. Slechts één mag overleven.

Dit is het bittere, cynische gegeven van Suzanne Collins' boek dat sinds verschijning in 2008 is omarmd door een massa lezers, deels van de Harry Potter-generatie. De verfilming, begeleid door een geraffineerde pr-campagne, doet misschien een bloedige exploitatieve blockbuster vermoeden. Niets is minder waar. 'The Hunger Games', zowel boek als film, is een intelligent commentaar op bitter cynisme.

Collins vermengt in haar verhaal rond de zestienjarige Katniss (Jennifer Lawrence, ernstig en gracieus) een Stephen King-achtige apocalyps met verwijzingen naar de Griekse Theseus-mythe rond kindoffers, en naar de decadente gladiatorenspelen van het oude Rome. Moeiteloos trekt ze de lijnen door naar onze obsessie met persoonsverheerlijking en afvalcompetities in hedendaagse reality-televisie.

Aanvankelijk weten de filmmakers (Collins was co-scenarist) de historische lagen visueel vernuftig te verbinden: de jaren dertig armoede-look, Romeinse praalwagens en een demonisch-charmante blauwharige tv-presentator (een leuke Stanley Tucci), ze gaan opmerkelijk goed samen. De tweede helft, waarin Katniss met pijl en boog veel door bossen holt om te overleven, is minder sterk. Evengoed zal een gedreven docent maatschappijleer smullen van 'The Hunger Games' als discussiestuk over totalitaire regimes, klasse-uitbuiting en geweld als volksvermaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden