Intelligent Design mag in Kansas op het lesrooster

De voorstanders van Intelligent Design in Amerika hebben een grote overwinning geboekt.

Scholen in de staat Kansas mogen lesgeven in deze omstreden theorie over het ontstaan van het leven. Maar in de staat Pennsylvania leden zij bij de verkiezingen voor schoolraden juist een pijnlijke nederlaag.

De raad voor het openbaar onderwijs van Kansas, waarvan de leden door de kiezers worden aangewezen, besloot eergisteren dat leerlingen bij biologie moeten leren dat Darwins evolutieleer 'grote leemtes' vertoont. Kansas is daarmee de eerste staat waar ID verplichte lesstof wordt.

De ID-theorie stelt dat het aardse leven zo complex is dat het niet door Darwins natuurlijke selectie verklaard kan worden. Daar moet een 'Slim Ontwerp' achter zitten, geleid door een onzichtbare hand. Een omweg om het over God en het scheppingsverhaal te kunnen hebben, zeggen tegenstanders. In hun ogen is ID geen serieuze wetenschappelijke theorie en hoort ze dus ook niet in het wetenschapsonderwijs thuis. Als reactie besloot de onderwijsraad, waar conservatieven de meerderheid vormen, de definitie van 'wetenschap' aan te passen. Dat is niet langer het zoeken naar natuurlijke verklaringen.

De motieven van de onderwijsraad zijn verdacht, omdat deze in 1999 al eens probeerde het scheppingsverhaal in de lesstof te stoppen. Dat leverde zoveel negatieve publiciteit op dat de conservatieven in 2000 verslagen werden. Vorig jaar wonnen ze weer. Ze bezweren dat het ze om de wetenschap is te doen, niet om christelijke ideeën.

Democratisch gouverneur Kathleen Sebelous betreurde het besluit. ,,Als we meer hightech banen naar Kansas willen halen [...] moeten we het wetenschapsonderwijs verbeteren, niet verslechteren.“ De tegenstanders hoopten dat het nieuws weer zoveel opschudding veroorzaakt, dat de raad in 2006 weggestemd wordt. Dat zou de invoering van de nieuwe lesstof voorkomen. Die wordt in 2007 van kracht.

Ze verwijzen naar lokale verkiezingen eergisteren in Dover, in de staat Pennsylvania. Daar werd de complete conservatieve schoolraad weggestemd, die vorig jaar zomer ID introduceerde bij biologie. Dat leidde tot een proces door elf ouders, dat internationale belangstelling trok. De kiezers in Dover waren duidelijk bang dat zij met hoge proceskosten opgezadeld worden. De schoolraad had al aangekondigd dat hij in beroep gaat als hij het proces verliest. De rechter doet in januari uitspraak. Voor die tijd zou de nieuwe schoolraad omstreden richtlijnen al kunnen terugdraaien.

Als de rechter die afwijst, gaat de nieuwe raad niet in beroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden