Integriteitsonderzoek ambtenaren in Ordina-affaire

Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitieBeeld anp

Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie laat onderzoeken of ambtenaren van zijn ministerie zich in hun contacten met ICT-bedrijf Ordina hebben gehouden aan de integriteitsregels. Aanleiding is een intern fraudeonderzoek bij Ordina zelf en een uitzending van het tv-programma Zembla. Daarin is sprake van het uitgebreid fêteren van topambtenaren en korpschefs van politie door Ordina.

In een reactie stelt Opstelten dat hij de signalen serieus neemt en tot op de bodem laat uitzoeken of de integriteitsregels zijn overtreden. "Waar nodig worden personele maatregelen genomen. Als sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, wordt aangifte gedaan. Dit kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie."

Het onderzoeksprogramma Zembla meldt in de uitzending van morgenavond dat ambtenaren door Ordina, dat ICT-contracten heeft met de overheid, tussen 2005 en 2010 werden onthaald op golfpartijen, diners en het bijwonen van sportevenementen als voetbalwedstrijden en het toenmalige Ordina Open-tennistoernooi.

De bedoeling hiervan zou zijn geweest om de ambtenaren gunstig te stemmen over ICT-aanbestedingen, trekt Zembla als conclusie uit een aantal interne mails van Ordina die het in bezit heeft. Zo staat in een daarvan: 'De top van de politie kan ons tijdens speeldagen vele uren van informatie voorzien en de gunfactor wordt verhoogd'.

Volgens Opstelten moet elke medewerker van zijn ministerie terughoudend omgaan met uitnodigingen van externe partijen.

Uit een onderzoek dat in opdracht van Ordina werd uitgevoerd bleek dinsdag dat de automatiseerder en het OM waarschijnlijk regels hebben overtreden bij het sluiten van een contract in 2009. Maar van structurele onregelmatigheden bij het bedrijf was echter geen sprake, aldus advocatenbureau De Brauw Blackstone Westbroek, dat door Ordina werd ingehuurd.

Bij het betreffende contract, waarover verder geen inhoudelijke details werden prijsgegeven, lijkt de prijsstelling van de offerte na de voorlopige gunning te zijn aangepast. Dat gebeurde op verzoek van een medewerker van het OM. Het OM gaat in gesprek met de onderzoekers van De Brauw Blackstone Westbroek.

Dit kantoor onderzocht in totaal acht 'cases', na een eerdere uitzending van Zembla over gesjoemel met aanbestedingen door Ordina tussen 2005 en 2010. Het advocatenkantoor vond geen sporen van omkoping, ongeoorloofde afstemming met concurrenten of buitensporig relatiebeheer zoals dure geschenken.

In een persverklaring van Ordina werd het woord fraude consequent vermeden; de mogelijke malversatie werd uitgelicht als 'onregelmatigheid'. Ook topman Stépan Breedveld wilde het woord niet in de mond nemen.

Het hoofdkantoor van automatiseerder Ordina in Nieuwegein. Beeld ANP XTRA
Het hoofdkantoor van automatiseerder Ordina in Nieuwegein.Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden