Integriteitskamer op Sint-Maarten gaat er komen, maar de twijfels blijven

Op Sint-Maarten wordt hard gewerkt aan de wederopbouw na de verwoestende orkaan Irma. Nederlands hulpgeld laat nog altijd op zich wachten. Beeld ANP
Op Sint-Maarten wordt hard gewerkt aan de wederopbouw na de verwoestende orkaan Irma. Nederlands hulpgeld laat nog altijd op zich wachten.Beeld ANP

De nieuwe premier van Sint-Maarten is voor een integriteitskamer. Daarmee is een belangrijke horde voor Nederlandse noodhulp genomen.

Interim-premier Rafael Boasman van Sint-Maarten zal deze week met een voorstel komen voor een integriteitskamer op het eiland. Hij zei afgelopen weekend tegen staatssecretaris Raymond Knops van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties dat hij instemt met zo'n controle-instituut. Als het Sint-Maartense parlement vervolgens ook akkoord gaat, zal Nederland beginnen met het overmaken van hulpgeld aan het in september door orkaan Irma getroffen eiland.

De verwachting is dat ook het parlement de Nederlandse voorwaarden aan hulpgeld zal steunen. Eerder nam het een motie met die strekking aan. In het parlement bezet de beoogde nieuwe coalitie - die voor een integriteitskamer is - acht van de vijftien zetels. Een meerderheid stuurde vorige maand oud-premier William Marlin weg, omdat die de Nederlandse eisen terzijde legde. Naast de integriteitskamer, die de hulpstroom gaat monitoren, wil Den Haag dat de Nederlandse Marechaussee de grenzen van Sint Maarten gaat controleren.

Als het parlement de Nederlandse voorwaarden accepteert, zal Sint-Maarten in tranches 550 miljoen euro hulpgeld ontvangen. De verstrekking van dat geld zal gedaan worden door de Wereldbank, zei Knops zondag tegen de NOS. Die overeenkomst is nog niet rond, maar de Wereldbank wil volgens hem graag meewerken.

Knops is net terug van de Bovenwindse Eilanden, die hij samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezocht. Daar zei hij dat de lucht geklaard is tussen het Nederlandse kabinet en de gouverneur op Sint-Maarten, Eugene Holiday. Eerder verweet Knops Holiday dat hij Marlin niet tot de orde riep.

De zorgen over de integriteit van bestuurders op Sint-Maarten blijven. Twee kandidaat-ministers voor het nieuwe kabinet kwamen volgens De Telegraaf niet door de integriteitsscreening. Eén van hen zou de beoogde nieuwe premier Franklin Meyers zijn. Volgens een woordvoerder van Knops bewijst dit dat het eiland een integriteitskamer nodig heeft. "We volgen de situatie. Van de gouverneur hebben we gehoord dat de samenstelling van het kabinet nog enkele weken kan duren. Dat wachten we af."

Parlementslid Perry Geerlings van de formerende Democratische Partij noemt het bericht over Meyers en de andere kandidaat-minister 'fake news'. "Die beschuldiging raakt kant nog wal. De politici hadden niet eens de benodigde documenten ingediend." Volgens hem is het bericht verspreid door een medium op Sint-Maarten dat op de hand is van de weggestuurde premier Marlin.

Geerlings is blij dat de integriteitskamer er komt, al maakt hij kanttekeningen bij het beeld dat volgens hem in Nederland bestaat van Sint-Maarten als een 'boevenbende'. "Je moet ook rekening houden met lokale gebruiken en gewoontes." Het eiland heeft een kleine gemeenschap, waarin mensen elkaar helpen. "De beter-gesitueerden steunen hier mensen die het minder breed hebben", zegt de parlementariër. "Wat hier normaal is, heeft in Nederland een andere betekenis."

Hij is voor een integriteitskamer, maar heeft twijfels bij de werkbaarheid ervan. "Voor zo'n controlemiddel heb je goede inlichtingen en toegang tot netwerken nodig. Dat wordt heel lastig, zeker als het door Nederland wordt opgelegd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden