Integriteit? Roermond deed er lacherig over

Kritiek op gemeenteraad en college

Gesprekken over integriteit verliepen in het Roermondse college van burgemeester en wethouders bijna 'lacherig'. En burgemeester Henk van Beers (CDA) liet het na om er goede afspraken over te maken. Het zijn symptomen van een gesloten bestuursstijl en groepsdenken binnen het college, vindt bestuurskundige Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg. "Binnen zo'n groep zoekt men eerder bevestiging dan dat men elkaar een spiegel voorhoudt."

Boogers reageert op het integriteitsonderzoek naar VVD-wethouder Jos van Rey, dat maandag verscheen. Van Rey heeft sinds 1998 de post economie en ruimtelijke ontwikkeling, en kwam dit jaar in opspraak. Volgens onderzoekers Winnie Sorgdrager en Paul Frissen is er geen bewijs is dat hij zichzelf of vrienden heeft bevoordeeld. Wel heeft hij de schijn van belangenverstrengeling gewekt, bijvoorbeeld door met een vastgoedvriend vakbeurzen te bezoeken.

Van Rey nam zo een loopje met de gedragscode van de gemeente, vinden de onderzoekers. Maar dat ligt niet aan hem alleen: iedereen in de gemeentepolitiek was laks. Van Rey meldde alle uitstapjes en vakanties die hij met bevriende ondernemers maakte in het college van b en w. Zijn collega's wensten hem dan veel plezier. Van Rey wist zich zo 'gedekt'.

"Over die uitjes had een serieuze discussie moeten plaatsvinden", vindt Boogers. "Die meldingsplicht was een farce." Hij vindt dat burgemeester Van Beers had moeten ingrijpen toen in het college een lacherige sfeer ontstond over de uitjes. "Op integriteit moet je scherp blijven. Anders is het een hellend vlak: je gaat dingen normaal vinden, die van een afstand bekeken helemaal niet normaal zijn."

Ook de gemeenteraad was niet kritisch genoeg, vinden de onderzoekers. De lijst met de meldingen die Van Rey in het college deed, lag ook voor de raadsleden ter inzage. Daar heeft nooit iemand gebruik van gemaakt. "Alles wat in dit rapport staat, was al bekend. Alle raadsleden hadden het kunnen weten", reageert VVD-fractievoorzitter Dré Peters.

GroenLinks-Fractievoorzitter Marianne Smitsman van GroenLinks vindt dat verwijt onterecht. "Raadsleden doen dit naast een gewone baan. Het college moet ons actief informeren. In plaats daarvan is de organisatie er in Roermond op gericht om te zorgen dat wij zo min mogelijk informatie krijgen. Dit college is ontzettend gesloten."

De raadsleden trekken nog geen conclusies. Op 29 maart wordt over het rapport gesproken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden