Integreren maakt allochtonen slank

Het overgewicht bij oudere allochtonen is zorgelijk, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. En ook jongere allochtonen moeten opletten. Maar er is goed nieuws:

Van onze verslaggeefster

Zouden ze net zoals Nederlanders opeens ook maar één koekje bij de koffie serveren in plaats van een schaal baklava? Of gaan ze ook stipt om zes uur met de piepers aan tafel en niet meer met een tajine vol couscous?

Waar het precies door komt, is volgens onderzoeker Jaco Dagevos van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) nog de vraag. Maar dat integratie een gunstig effect heeft op het gewicht van allochtonen is zeker, volgens het SCP-onderzoek ’Minderheden meer gewicht’.

Het onderzoek bevestigt het beeld dat allochtonen vaak te dik zijn. Dat geldt voor meer dan de helft van de Turken (55 procent), Marokkanen (51 procent) en Antillianen (50 procent). Bij Surinamers en autochtonen is 45 procent te dik. „Maar”, zegt Dagevos, „allochtonen die een goede taalbeheersing hebben en veel sociale contacten onderhouden met autochtonen, zijn slanker dan allochtonen die slecht Nederlands spreken en alleen met andere allochtonen omgaan.”

Zoals eerder gezegd, is het gissen naar de redenen. Dagevos doet een paar pogingen. „Misschien verschuift het schoonheidsideaal van goed geïntegreerde allochtonen van vol, wat in veel niet-westerse landen als welvarend en dus mooi wordt beschouwd, naar slank. Het zou ook kunnen dat geïntegreerde allochtonen zo’n druk leven hebben dat ze geen tijd meer hebben om veel aandacht te besteden aan het eten, zoals hun ouders dat waarschijnlijk wel deden. Geen uitgebreide maaltijden waarbij de ene na de andere schotel wordt neergezet.”

Bij 83 procent van de Turkse 55-plussers is sprake van overgewicht. Van de Marokkaanse 55-plussers heeft 78 procent last van overgewicht, tegenover 60 procent van de autochtone ouderen.

„Het aandeel oudere Turken en Marokkanen met ernstig overgewicht is zorgwekkend hoog”, zegt Dagevos. „Dat heeft niet alleen te maken met weinig bewegen en ongezond eten. Bij deze groep spelen ook psychische klachten een rol. Ze hebben vaak een kleine leefwereld, werken niet meer en hebben heimwee naar hun geboorteland.” Voor deze groep zou eten troost bieden.

Bij de oudere allochtonen is ook sprake van ’beweegangst’, zegt Trudi Kraan van gezondheidscentrum De Rubenshoek, midden in de multiculturele Haagse Schilderswijk. „Zweten en een verhoogde hartslag worden soms als voorbode van een ernstige aandoening gezien. Je kunt erom lachen, maar als je nooit hebt gesport, weet je niet dat dat erbij hoort. Vooral oudere Marokkaanse en Turkse vrouwen vinden het eng. Zij hebben vaak last van hun gewrichten en kampen met diabetes en hart- en vaatziekten als gevolg van overgewicht.” De Rubenshoek, waar 95 procent van de cliënten allochtoon is, heeft daarom een speciaal programma van voedingsadvisering en beweging voor allochtonen.

Cliënten met overgewicht worden doorverwezen naar de allochtone zorgconsulent. Die is vanaf dat moment, soms in eigen taal, de vaste begeleider die de patiënt de risico’s van overgewicht uitlegt, hem stimuleert om te bewegen en hem doorstuurt naar een diëtist en fysiotherapeut. Kraan: „Als de mensen effect zien, krijgen ze lol in het bewegen. Zeker de oudere dames gaan het dan echt leuk vinden.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden