Integratiedebat lijkt soms op racismedebat

Wordt het integratiedebat te fel gevoerd? Paul Rosenmöller vreesde dat een al te gepolariseerd debat eerder averechts kan werken. En de AIVD waarschuwde dat te felle opiniemakers jonge moslims wellicht richting djihad drijven. Loopt het debat uit de hand? Het is lastig om de juiste toon te vinden nadat het jarenlang politiek correct was om het niet als een probleem te bespreken, vinden veel lezers. We moeten oppassen dat het geen racistische borrelpraat wordt.

Twintig jaar lang hebben linkse partijen de discussie 'politiek correct' onbespreekbaar gemaakt. Wie de problemen op de agenda wilde hebben werd verketterd en voor racist uitgemaakt.

Ik heb 68 jaar in Amsterdam gewoond maar ben gevlucht voor vervuiling, verloedering en onaangepast gedrag (nog mild uitgedrukt). Jaren geleden zag ik de problemen met de 'multi-etnische' en helaas niet 'multiculturele' samenleving aankomen maar erover praten mocht niet.

Migranten die hun toekomst in Nederland zoeken moeten zich aanpassen en niet een slachtofferrol aanmeten, dit is nadelig en onterecht ten opzichte van die migranten die zich wel goed gedragen en daarvan de last ondervinden. Samenvattend: de discussie moet voortgaan van twee kanten, zodat we allemaal Nederlanders worden.

Aalsmeer D. van der Haas Aalsmeer

Westerse idealen

Integratiedebat te fel? Er zijn veel landen in de wereld waar geen felle debatten plaatsvinden, waar men op zijn woorden moet letten, waar spreken ondergeschikt is aan eerbied, loyaliteit, respect, godsdienstigheid, etc. Wie dat verkiest zoekt daar maar zijn heil.

De felheid bij het debatteren over integratie zou je kunnen duiden als het benadrukken van een van de idealen van de westerse beschaving: het ongebreidelde, vrije communiceren. Wie deel wil uitmaken van onze samenleving, zal moeten accepteren dat we vrij willen spreken.

Zaandam Ad Blaauw

Dilettanten van de AIVD

Wordt er in het integratiedebat door opinieleiders te veel gepolariseerd? De dilettanten van de AIVD menen van wel en ze vinden twee steunpilaren van Paars -D66 en PvdA- aan hun zijde. Het verontrust mij zeer dat politici van het ancien régime zo snel na de dood van Fortuyn al weer teruggrijpen naar oude reflexen. Vooruit, trek die verstikkende deken van politieke correctheid maar weer over ons heen en smoor daarmee ieder zinvol debat. Maar ondertussen blijf ik me afvragen of moslims wel in onze samenleving wíllen opgaan. De vele schotelantennes verraden oriëntatie op het thuisland, de incidenten met eerwraak en de provocaties van Marokkaanse jongeren tasten onze rechtsorde aan, de uitspraken van imams tonen minachting voor onze normen en waarden. En in naam van Allah zaaien moslimfanatici wereldwijd dood en verderf. Hoezo polariseren? Alleen door de zaken te benoemen, kunnen we voorkomen dat naast jonge islamitische allochtonen straks ook de autochtonen radicaliseren.

Delft W.J. Tabak

Racismedebat

Het debat is allang geen 'integratiedebat' meer. Het is steeds meer een racismedebat geworden, evenwel niet over racisme maar uit racisme, onder het mom van 'de islam'. Vooral buiten de politiek zijn alle remmen nu los en zou Janmaat zich verheugd in zijn graf omdraaien als hij hoorde hoe er in cafés en op het werk over Turken en Marokkanen en over islamieten in het algemeen gekankerd wordt. Nu men sinds PF de schaamte van het racisme-taboe voorbij is, komt alle vuil en rancune onbelemmerd naar buiten, ook in hate-mails en ingezonden stukken. Gezien het fanatisme en kruistocht-karakter van de kant van de VVD en LPF heb ik twijfel aan de oprechtheid van de motieven van de betreffende kamerleden. Deze partijen buiten de natuurlijke vreemdelingen angst uit voor eigen doel. De zorg over de echte integratieproblemen is verdrongen door het ventileren van onderbuikgevoelens, dát is de echte verharding van het debat.

Leiden Martin Kroon

Borrelpraat

Er is een nieuw klimaat ontstaan waarbij iedereen alles kan roepen, nuancering is taboe geworden. Ik vind dat je de maatschappelijke zaken moet kunnen benoemen. Maar dit kan geen vrijbrief zijn voor plat populistische propaganda. Zo worden de journalisten, media en politici (Rosenmöller, Dijkstal) die trachten een evenwichtig beeld te brengen, uitgemaakt voor 'de kerk van links' en 'multiculti's'. Deze zogenaamde linkse kerkgangers en multiculti's worden verantwoordelijk gesteld voor de deplorabele aanblik die het Nederlandse politieke landschapbiedt.

Het wordt tijd dat de discussie naar een volwassen niveau getild wordt. Door ongenuanceerde uitspraken de wereld in te schoppen wordt op lange termijn een bom onder onze (multiculturele) samenleving geplaatst. Op deze wijze wordt een deel van onze samenleving als tweederangsburger behandeld. De verleiding is groot cafétaal, borrelpraat te prediken en om zaken terug te brengen tot zwart-wit tegenstellingen. Het is veel complexer de nuance op te zoeken en dat is volgens mij de uitdaging.

Tilburg Ugur Pekdemir

Rachid op de Bonkevaart

Integratie is volgens mij geen kwestie van praten, maar vooral van doen, waar de oer-Hollandse verenigingen een centrale rol in kunnen spelen. Hier mogen ze, wat mij betreft, ook best ruimhartig voor beloond worden. De biljartvereniging en de schaatsclub, de wielerclub en de klootschietvereniging, de dam-, de schaak-, de dart- en de kaartclub. Zie, tijdens het spelen vindt zonder al te veel gedoe, spelenderwijs als het ware, cultuuroverdracht plaats, en daar gaat het toch om! Niet al te veel praten, maar de spelregels uitleggen en spelen maar. Soms moet er dan hard getraind worden, op uithoudingsvermogen en techniek, om grote prestaties te leveren. Het zou toch fantastisch zijn dat Mohammed of Rachid tijdens de volgende elfstedentocht zegevierend over de Bonkevaart gaat en de tocht der tochten winnend afsluit. Wat een uitstraling gaat daarvan uit, wat een verbroedering. Kom op en trainen maar!

Rekken Henk Sieben

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden