Integratiebeleid in Europa / Deense immigratiepartij valt razendsnel uiteen

Zo snel als ze populair werd, zo snel is ze ook in elkaar gestort: de Deense partij die tegewicht moest bieden aan het anti-immigratiebeleid.

In Denemarken is de nieuwe politieke centrumpartij Ny Alliance (Nieuwe Alliantie) in recordtijd uiteen gevallen. Het is partijvoorzitter Naser Khader niet gelukt om de invloedrijke positie van de anti-immigratiepartij (de Deense Volkspartij) te doorbreken.

„We bijten in het zand”, zei Khader deze week op een persconferentie, naar aanleiding van het overstappen van een parlementslid naar de liberale regeringspartij.

Het was allemaal zo hoopvol begonnen. De nieuwe partij van Naser Khader, op dat moment de populairste politicus van Denemarken, stond er goed voor in de peilingen.

Zijn centrumbeweging zou de invloed van de nationalistische Deense Volkspartij doorbreken. Voortaan zou de Deense regering ook met zijn meer humanistische partij moeten samenwerken.

Het liep anders. Vorige week al vertrok een van de medeoprichters, deze week vertrok parlementslid Malou Aamund. Van de vijf zetels zijn er nu drie over.

Dat betekent dat de Deense liberaal-conservatieve regering opnieuw een parlementsmeerderheid heeft, met gedoogsteun van de nationalistische Deense Volkspartij. Die steunt de regering in ruil voor een strenger vluchtelingen- en integratiebeleid. Daarmee is het politieke landschap weer hetzelfde als vóór de parlementsverkiezingen.

In mei vorig jaar verliet Khader (44) de sociaal-liberale centrumpartij waartoe hij behoorde en richtte de Nieuwe Alliantie op. Zijn populariteit had hij grotendeels te danken aan zijn rol tijdens de Deense cartoonaffaire in 2006 en zijn initiatief tot oprichting tot de vereniging Democratische Moslims.

De Nieuwe Alliantie haalde binnen een paar dagen duizenden handtekeningen op, iets wat nooit eerder is vertoond in de Deense politiek. De partij trok ook een aantal bekende Denen aan.

Maar al tijdens de verkiezingscampagnes vorig najaar kelderde de Alliantie in de peilingen door een politieke zigzagkoers, onderlinge onenigheid en weinig serieuze voorstellen, zoals die voor een proef met lagere belastingen op het eiland Funen.

Ook al was Khader ooit de populairste politicus, als stuntelende partijleider wist hij het politieke programma niet over het voetlicht te brengen. Bij de verkiezingen in november behaalde zijn partij teleurstellend slechts vijf zetels.

Toch wilde premier Anders Fogh Rasmussen (Liberalen) graag met de Nieuwe Alliantie samenwerken. De Deense premier zou Europese politieke aspiraties hebben en – zo menen commentatoren – daarom de invloed van de nationalistische Volkspartij willen beperken.

Maar toen Khader enkele weken geleden zijn spieren had kunnen laten zien tijdens debatten over het lot van afgewezen asielzoekers, steunde hij onverwachts de regering en moest hij samenwerken met de door hem zo verafschuwde Deense Volkspartij. Toen één van de medeoprichters opstapte, luidde dat een razendsnelle neergaande spiraal in. Sindsdien hebben een aantal lokale voorzitters en bijna duizend leden opgezegd.

Khader heeft nu een ’denkpauze’ aangekondigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden