integratie van migranten

CARL MUREAU

hasan isik Geldrop, 24 jaar, van Turkse afkomst, derdejaars rechten

"Ik heb een lange weg moeten afleggen, want ondanks een goede cito kreeg ik een vmbo-advies. Mijn leraar schatte me te laag in, later bleek dat ik een hoger niveau makkelijk aankon. Via vmbo, havo en hbo zit ik nu hier en straks ga ik nog een master volgen. Ik wil advocaat worden en dat gaat me lukken. Op mijn cv kun je zien dat ik goed bezig ben. Natuurlijk weet ik dat discriminatie voorkomt. Laatst las ik over een Turks meisje dat bij Pathé solliciteerde. Onder haar eigen naam werd ze afgewezen, maar met een Nederlandse naam mocht ze op gesprek komen. Waar zou dat aan liggen, denk je? Maar ik heb zoiets zelf nooit meegemaakt en laat mij ook niet ontmoedigen. De topadvocatuur is een witte wereld, toch denk ik niet dat ik last zal hebben van mijn afkomst. Mijn overtuiging is: als je goed je best doet, schop je het ver."

jonathan davis Tilburg, 25 jaar, van Antilliaanse afkomst, master strategic management

"Je zou verwachten dat betere opleidingen ook leiden tot betere kansen op de arbeidsmarkt. Opmerkelijk dat dat niet zo blijkt te zijn. Zelf probeer ik zo hard mogelijk te werken om straks een goede baan te vinden. Ik heb een bestuursjaar gedaan bij Enactus, een netwerk van studenten die maatschappelijk ondernemen. Daarmee wil ik potentiële werkgevers laten zien dat ik me ook op andere terreinen dan mijn studie heb ontwikkeld. Dat studenten met een migratieachtergrond blijkbaar moeilijker een baan op niveau vinden, komt volgens mij niet door discriminatie, maar doordat wij een minder sterk netwerk hebben. Ik heb een hbo small business en retail-management gedaan, maar in die branche lukte het me niet om een baan op niveau te vinden. Via deze master mik ik op een leidinggevende functie, liefst bij een multinational. En door dit rapport laat ik me zeker niet ontmoedigen. Ik zal laten zien dat ik het kan."

rihane yaqini Breda, 18 jaar, van Marokkaanse afkomst, eerstejaars psychologie

"De uitkomst van dit rapport verrast mij eigenlijk niet. Ik hoor van veel mensen uit mijn omgeving dat ze moeilijk een baan kunnen vinden. Ze gaan dan bijvoorbeeld nog een extra master doen, omdat dat beter staat op hun cv. Ik studeer hier ook om mijn niveau op te hogen, om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik streef naar een hoofdpositie op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis of gevangenis. Dat is ambitieus en ik heb er ook alle vertrouwen in. Van discriminatie bij sollicitaties (op bijbaantjes) heb ik nooit iets gemerkt. Dat heeft, denk ik, ook met je eigen houding te maken. Als je een gesprek in gaat met de gedachte dat ze je toch niet aannemen, dan word je het ook niet. Maar als mijn omgeving tegen me zegt 'het lukt je toch niet' motiveert mij dat extra om juist wel te slagen. Ik laat me niet uit het veld slaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden