Integratie Somaliërs moet anders

Positie van groep in Amsterdam blijkt verslechterd na afschaffen doelgroepenbeleid

Er is gericht beleid nodig om de integratie van Somalische Nederlanders te bevorderen. Het gaat al jaren niet goed met Somaliërs in Nederland. Aanpak op maat, en samenwerking met Somalische en maatschappelijke organisaties is nodig om daar verandering in te brengen.

Dat is de conclusie van een Brits onderzoek naar de positie van Somalische Nederlanders in Amsterdam. De Open Society Foundation doet onderzoek naar Somaliërs in Europese steden. Het rapport over Amsterdam verschijnt vandaag.

Net als eerdere onderzoeken laat ook het Britse onderzoek zien dat de positie van veel van de ruim 33.000 Somalische Nederlanders heel zwak is.

Een paar jaar geleden schafte de overheid het zogenoemde doelgroepenbeleid af. Het integratiebeleid is sindsdien niet meer gericht op specifieke minderheidsgroepen. Dat heeft, stelt het onderzoek, de positie van de Somaliërs er niet beter op gemaakt.

"Zij hebben met specifieke barrières te maken die hun inburgering belemmeren. Veel Somaliërs zijn analfabeet en er is een grote kloof tussen wat ze weten en wat ze geacht worden te weten."

Taal vormt voor veel Somaliërs een probleem, zeggen de onderzoekers. En dat wordt alleen maar erger: "Bezuinigingen en meer nadruk op digitale lesmethoden - die de Somaliërs benadelen vanwege hun sterke mondelinge traditie en veel analfabetisme - betekent dat het leren van de Nederlandse taal voor de Somaliërs steeds moeilijker wordt." Terwijl die taal juist erg belangrijk is om een opleiding te kunnen volgen en aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.

Somaliërs hebben een zeer laag opleidingsniveau en de werkloosheid - zo bleek onlangs ook al uit een rapport van het SCP - is enorm: maar zo'n dertig procent van de Somaliërs heeft werk. Somaliërs zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken. En ook qatverslaving blijft voor problemen zorgen.

De onderzoekers benadrukken dat ook Somalische organisaties een grotere rol zouden moeten spelen bij de integratie van Somaliërs.

"Deze organisaties kunnen integratie bevorderen door informatieverstrekking, begeleiding en vertegenwoordiging, taalcursussen, training en mentoring, huiswerkbegeleiding, contacten met overheidsinstellingen, ouderbegeleiding en andere activiteiten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden