Integratie heeft niet altijd met wonen te maken

In acht tot tien jaar zijn 140 probleemwijken weer vitale, woon-, werk- en leefomgevingen. Dat is het streven van het beoogde nieuwe kabinet.

„Het is een geweldige ambitie”, zegt Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties. „Er wordt wel heel veel beloofd. Maar het kan.”

„Ambitie is goed,” zegt Marnix Norder, wethouder bouwen en wonen van Den Haag, „maar haast lijkt me geen goede zaak. Als je de sloopkogel zijn werk laat doen, verniel je ook de sociale structuur in een wijk. Wij hebben met de Schilderswijk ons leergeld betaald: je moet de tijd nemen.”

In het ideaalbeeld van de regeringspartijen zijn de nieuwe, opgeknapte wijken straks ook de oplossing voor het integratie-vraagstuk. Door de vernieuwing van de wijken wordt de schooluitval teruggedrongen, de (jeugd)werkloosheid teruggebracht, is er werkgelegenheid in de buurt en is de bevolkingssamenstelling gevarieerd. „We gaan wijken laten groeien en bloeien en mensen achter de geraniums vandaan halen”, aldus PvdA’er Norder.

Sadik Harchaoui van Forum snapt nog niet zo veel van de combinatie integratie-wonen. „Misschien ben ik straks heel blij als er een stevige minister zit die krachtig door de modder wil ploegen. Maar vooralsnog zie ik minstens vijfentwintig integratieonderwerpen die helemaal niets met wonen te maken hebben. Integratie gaat vooral ook over onderwijs en arbeidsmarkt. Ik hoop niet dat de problematiek wordt onderschat.”

Nederlands beruchtste probleemwijk is misschien wel de Schilderswijk, die ook voor Van Leeuwen als schrikbeeld geldt: „Maar de afgelopen jaren hebben we met een lijst van 56 achterstandswijken wel succes geboekt. Daar zijn de effecten al te meten. Daarvan weten we met wie we moeten samenwerken en hoe we de problemen kunnen aanpakken”, aldus de voorzitter van Aedes.

„Ik ben best kritisch op die 56-wijken-lijst geweest”, bekent Norder. „Gemeenten hebben er bloed, zweet en tranen in zitten, maar de minister deed er een strik om en maakte er goede sier mee. Helpen? Ho maar. Als gemeente botsten we op de hokjesgeest. Het Binnenhof is verdeeld in veertien ministeries, maar de samenleving is gewoon één. Het nieuwe regeerakkoord is erkenning voor ons werk. De politiek geeft toe dat de gemeenten het best zelf hun probleemwijken kunnen aanpakken”, aldus Marnix Norder.

Orhan Kaya, wethouder participatie en cultuur in Rotterdam, vindt het ook positief dat er gekeken is naar het werk in de grote steden. „Ik lees over een handvest van verantwoordelijk burgerschap. Dat hebben wij in Rotterdam al. Dit regeerakkoord straalt een goede ambitie uit en ik zie heel veel aanknopingspunten met ons collegeprogramma. Dat is winst.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden