’Integratie-examen discriminerend: afschaffen dus’

amsterdam – Nederland moet het ’integratie-examen’ in het buitenland afschaffen. Het examen is discriminerend, stelt Human Rights Watch. Eerder concludeerde ECRI, Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie, hetzelfde.

„Het Inburgeringsexamen Buitenland discrimineert. Het houdt gezinnen gescheiden en lijkt erop gericht te zijn bepaalde soorten mensen uit Nederland te weren”, zegt Holly Cartner, directeur Europa en Centraal-Azië van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie doelt, in het rapport ’Discriminatie in de naam van Integratie’ dat vandaag verschijnt, op Marokkanen en Turken.

„De waarschuwing van ECRI werd door de Nederlandse politiek snel onder tafel geveegd. Ik hoop dat Den Haag er nu wat beter naar kijkt. Maar als ook dit rapport wordt genegeerd, zullen advocaten en rechters er raad mee weten”, zegt rechtssocioloog Kees Groenendijk van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Onder voormalig minister Verdonk is de wet inburgering flink vertimmerd. Naast het examen dat migranten in Nederland wordt afgenomen, is er ook het integratie-examen in het kader van de Wet Inburgering in het buitenland. Die wet is sinds maart 2006 van kracht en vereist van gezinsherenigers dat zij een examen in het land van herkomst afleggen, voordat ze zich bij echtgenoten of gezinsleden in Nederland kunnen voegen. Inwoners van de EU, maar ook van Zwitserland, Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten hoeven het examen niet af te leggen. „Dit is een signaal dat bepaalde groepen niet welkom zijn”, zegt Cartner.

Nederland kan, volgens Human Rights Watch, nooit verdedigen waarom Turkse en Marokkaanse nieuwkomers beter integreren met een examen op zak, terwijl voor andere migranten het integratieprogramma in Nederland zelf voldoende is. Het onderscheid is in strijd met internationale wetgeving. „Alles wijst erop dat de hoofdreden voor de wetgeving het terugbrengen van de immigratie was, in het bijzonder uit bepaalde landen, en niet het bereiken van integratie”, zegt Cartner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden