Instroom asielzoekers in juni fors omlaag

Vluchtelingen voeren begin juli bij de Tweede Kamer actie tegen het asielbeleid van staatssecretaris Fred Teeven.Beeld anp

Het aantal mensen dat in Nederland asiel zoekt, is in juni fors omlaag gegaan. In die maand deden 1.758 een eerste asielverzoek en dat is een halvering van het aantal van 3.438 in mei. Vooral het aantal mensen uit Eritrea is na een enorme piek in april en mei, inmiddels flink gezakt. Het aantal asielzoekers uit het door een burgeroorlog geteisterde Syrië blijft wel hoog en is in juni nog iets gestegen, naar 894.

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Begin mei sloeg Teeven alarm over de plotselinge stijging van het aantal asielzoekers, met name Eritreeërs, naar Nederland. In april waren dat er 1.080 en in mei 1.860. In juni ging het nog maar om 203 mensen uit dit geïsoleerde Afrikaanse land. Uit onderzoek bleek dat er mensensmokkelaars achter de instroom zaten.

Door de forse toeloop moest de opvang voor asielzoekers met grote spoed uitgebreid worden. Daarvoor zijn extra locaties geopend en zijn er meer mensen ingezet. In totaal zijn nu in de eerste helft van 2014 in totaal 12.282 asielzoekers in Nederland aangekomen. De meesten kwamen uit Syrië (3.681), en daarna de Eritreeërs (3.492) en mensen uit Somalië (777).

Verder dienden dit jaar tot nu toe 935 mensen een herhaald asielverzoek in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden