Institut Néerlandais toch dicht

Den Haag maakt einde aan gerenommeerde instelling Parijs

Het Institut Néerlandais (IN), dat de Nederlandse cultuur onder de aandacht van het Franse publiek brengt, houdt op te bestaan. De culturele activiteiten zijn vanaf het einde van dit jaar volledig in handen van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Het ministerie van buitenlandse zaken stopt de subsidie, waardoor het einde onvermijdelijk is. Het budget van het IN bedraagt 2,7 miljoen euro. 2 miljoen daarvan is afkomstig van het ministerie, de rest komt van private geldschieters.

Het in 1957 opgerichte IN staat in Parijs bekend als een gerenommeerde instelling. Maar kritiek was er ook. Zo zou er te veel geld besteed worden aan het pand (500.000 euro huur per jaar) en personeel en te weinig aan cultuur. Afgelopen mei werd om die reden besloten te stoppen.

De huidige minister van buitenlandse zaken Timmermans was een van de prominenten die hier bezwaar tegen maakte. In Parijs zei hij in november dat het hem 'een lief ding waard zou zijn' het IN te behouden. Alleen zou de nadruk voortaan 'meer op cultuur en minder op stenen' moeten liggen. In de praktijk betekent dat volgens Timmermans nu dat een 'kleine culturele afdeling' van de ambassade samenwerkt met 'curatoren en experts' in Nederland.

Timmermans heeft de Raad voor Cultuur gevraagd hoe een dergelijk model 'met minder vaste kosten' - dat Nederland in New York, Londen en Berlijn al hanteert - vorm moet krijgen. De 21 personeelsleden van het IN zijn gisterochtend op de hoogte gebracht van hun naderende ontslag. De ingreep betekent ook het einde van de taalafdeling waar Fransen Nederlands kunnen leren.

Hoofd tentoonstellingen van het IN Marieke Wiegel voorspelt dat de nieuwe opzet duurder uitpakt. "Zonder programma kan je bijvoorbeeld geen fondsen werven, niemand gaat een ambassade sponsoren. Heel vreemd ook om ons eerst op te heffen en daarna een onderzoek te vragen." Uiteindelijk gaat het om macht, niet om geld, benadrukt Wiegel. "De ambassade wil graag cultuur om het eigen nut te bewijzen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden