Instellingen zullen eigen bijdrage in GGZ boycotten

Instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg zullen niet meewerken bij het innen van eigen bijdragen die minister Schippers van volksgezondheid vanaf 1 januari wil invoeren. Die eigen bijdragen bedragen 295 euro voor langerdurende zware behandelingen door de psychiater in de tweede lijn. Voor kortdurende behandelingen bedraagt de eigen bijdrage 100 euro.

Marleen Barth, voorzitter van de koepelorganisatie GGZ Nederland, kondigde de boycot van de eigen bijdragen aan, nadat minister Schippers haar plannen met de geestelijke gezondheidszorg gisteren officieel bekend had gemaakt. Veel was deze week al uitgelekt. Barth: "De minister pakt met de eigen bijdragen de kwetsbaarste chronisch psychiatrische patiënten. Het gaat om 175.000 mensen die veelal in de bijstand zitten, die nooit hebben gewerkt, die waarschijnlijk ook nooit zullen werken en die moeten leven van een bijstandsuitkering van 620 euro per maand. Hier gaan we niet aan meewerken."

De eigen bijdragen gelden voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Voor lichtere behandelingen - door de eerstelijns psycholoog - komt een eigen bijdrage van 20 euro per sessie. Maximaal worden vijf sessies per jaar vergoed (nu nog acht). Deze bezuiniging zal waarschijnlijk vooral hoger opgeleiden treffen. Slechts een kwart van de patiënten van de eerstelijnspsycholoog is laag opgeleid, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen. Tot nog toe waren er in de tweedelijns GGZ geen eigen bijdragen, wel in de eerste lijn.

Barth, tevens fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, noemt de maatregelen van Schippers discriminerend en stigmatiserend voor GGZ-patiënten. "Alleen in de GGZ komen eigen bijdragen. Kennelijk beschouwt de minister geestelijke ziektes als minderwaardig ten opzichte van lichamelijke ziektes. Ze wil zeker dat het taboe op de gang naar psycholoog of psychiater terugkomt."

Volgens Barth wordt het een 'kaalslag' in haar sector. "De minister bezuinigt meer dan 10 procent op onze uitgaven." In de GGZ gaat vijf miljard euro per jaar om. De minister treft maatregelen voor een bedrag van 600 miljoen euro, inclusief een bedrag van 220 miljoen euro ter compensatie van overschrijdingen. Behalve de instellingen gaat Schippers ook de vrijgevestigde psychiaters binden aan een budget, een maximum bedrag per jaar. Juist de aantallen van deze vrij gevestigden groeiden de afgelopen tijd onstuimig.

Volgens Schippers is de GGZ een van de snelst groeiende sectoren in de zorg. Daarom wordt deze sector nu relatief zwaar getroffen, erkent zij. Maar zij benadrukte gisteren bij de presentatie van haar plannen dat de GGZ ook in deze regeerperiode nog steeds mag groeien. Dat geldt voor de hele gezondheidszorg. Die mag deze periode groeien van 60 naar 75 miljard euro. Zonder ingrijpen zou daar nog eens drie miljard bijkomen door overschrijdingen. Die overschrijdingen wil de minister aanpakken.

Schippers schrapt verder hulp bij het stoppen met roken uit het basispakket. Die hulp, die per patiënt 226 euro kost, werd pas sinds dit jaar vergoed. Onduidelijk is hoe vaak een beroep is gedaan op deze vergoeding - de regeling bestaat daarvoor nog te kort. Maar waarschijnlijk waren het vooral hoger opgeleiden die ervan profiteerden. Deze groep is sneller geneigd om te stoppen met roken dan lager opgeleiden, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

De bezuinigingen op fysiotherapie zullen waarschijnlijk vooral chronisch zieken treffen. Voor deze groep is de fysiotherapeut de belangrijkste zorgverlener onder de paramedici en het kabinet wil enkele behandelingen niet meer vergoeden. Bovendien verhoogt Schippers het aantal zelf te betalen vergoedingen van twaalf naar twintig. Wel is hun bezoek aan de fysiotherapeut de afgelopen jaren sterk gestegen. Bezocht in 1997 28 procent van de chronisch zieken een fysiotherapeut, vorig jaar was dat 39 procent, blijkt uit cijfers van het Nivel. Voor de rest van de bevolking is dat 19 procent.

Kortingen op de zorg
Minister Schippers kondigde gisteren voor een bedrag van bijna 1 miljard euro aan bezuinigingen aan ter compensatie van overschrijdingen dit jaar.

Die maatregelen betreffen het basispakket, op Prinsjesdag volgen nieuwe maatregelen. Afgezien van de bezuinigingen op de GGZ kondigde de minister gisteren het volgende aan:

- Een korting van 132 miljoen euro op de huisartsensector en van 16 miljoen op verloskunde en logopedie.

- Een korting van 80 miljoen op het budget voor fysiotherapeuten. Het basispakket geeft pas vergoedingen bij meer dan 20 behandelingen. Een paar behandelingen langdurige chronische fysiotherapie worden niet meer vergoed vanwege niet bewezen effectiviteit. Opbrengst: 30 miljoen.

- Geen vergoeding meer voor stoppen met roken en dieetadvisering: dat levert 64 miljoen op.

- Maagzuurremmers uit het basispakket (uitgezonderd chronisch zieken): opbrengst 75 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden