Instelling PSV belediging voor Advocaat

Zesde competitienederlaag voor koploper nu al diepterecord in moderne geschiedenis

FEYENOORD 2 - PSV 1

Als Dick Advocaat nog niet had besloten om na dit seizoen als de wiedeweerga weer weg te wezen bij PSV, dan kan het niet anders of hij heeft het gisteren gedaan. Niet eens omdat ten overvloede was aangetoond dat hij niets heeft om zich aan vast te houden en ook nog niet eens omdat zijn verdedigers weer kardinale fouten maakten - dat alles mag geen nieuws meer zijn. Het ergste van al moet voor de gelouterde coach het onverdraaglijke gedrag van zijn tekortschietende spelers zijn geweest.

Bij Feyenoord, dat zich in de tweede helft had opgericht (2-1), leed PSV zijn zesde competitienederlaag - wat voor een koploper nu al een diepterecord in de moderne geschiedenis is. Voor het juiste evenwicht past daarbij een positieve vermelding voor de winnende ploeg, die in de kwalitatief schrale topper de krachten van De Kuip weer eens in zich had voelen opborrelen en een dreigend gat van negen punten met PSV (bij 0-1 halverwege) tot drie verkleinde. Voorts zij zeker de opnieuw waardevolle bijdrage opgetekend van de gekoesterde spits Pellè, wiens al achttiende competitietreffer gisteren de luid bejubelde winnende was.

Maar dan moet de aandacht toch worden gericht op PSV, en vooral op het lot van zijn trainer. Goed, Advocaat heeft er zelf voor gekozen om voor even terug te keren. Hij heeft daarbij ook zichzelf overschat, zoals trainers zo vaak doen, of in elk geval gedacht dat de misschien niet op elke plek even sterke selectie voor het Nederlandse niveau wel toereikend zou zijn. Omdat hij er willens en wetens in is gestapt, is voor medelijden geen reden. Het zou beledigend zijn voor een man van zijn statuur. Maar laat dan zonder medelijden, constaterend slechts, zijn vastgesteld dat wat zijn spelers geregeld uithalen en wat ze zich denken te kunnen permitteren, dat dát onderhand wel degelijk een belediging is voor een van de beste coaches in de nationale voetbalgeschiedenis.

De Braziliaanse centrumverdediger Marcelo schutterde nu weer door vroeg in de tweede helft onbeholpen aan Feyenoord-aanvaller Schaken te gaan hangen. Schaken wachtte tot hij door zijn hoeven zakte en scoorde gniffelend (1-1). Advocaat had net een tactische wissel toegepast door spits Matavz halverwege te vervangen door middenvelder Engelaar. Op papier was er iets voor te zeggen: met een voorsprong zou PSV met de snelle Lens in de spits op de counter kunnen loeren en op het middenveld iets meer structuur kunnen aanbrengen. Maar die plannen werden al binnen een paar minuten doorkruist door een falende verdediger.

Advocaat betoogde met recht dat daartegen geen enkele tactiek bestand is. Toch kon daarmee niet elke discussie over zijn ingreep worden weggenomen. De trage Engelaar bleek geen adequate invaller, en een verrassing kon dat bepaald niet zijn. Het zou te simpel zijn om de kentering of de nederlaag volledig aan de omzetting toe te schrijven, maar Advocaat leek te veel te willen voor het begrensde niveau waarop hij verzeild is geraakt. Als het aan het eind van de rit slecht afloopt, kan hij daaraan worden herinnerd.

Dat draagt hij bij zijn terugkeer in Nederland voorlopig dan ook mee, de zestiger die gisteren de pedante pasjes moest aanschouwen van Mertens, zijn linkerspits die in een topwedstrijd weer eens niet thuis gaf. Op zoek naar eigen geluk schoot hij de bal in de tweede helft van een meter of veertig op doel. Van nog iets verder weg probeerde verdediger Willems het in de slotfase, om terug te lopen alsof dat de normaalste zaak van de wereld was. Tekenend voor het gebrek aan teamverband bij PSV was in het veld ook al de toenemende agitatie geweest bij Lens, die na afloop in de catacomben een gênante vechtpartij uitlokte door mede-international Mathijsen op te zoeken.

Bijna vergeten was toen al de openingstreffer, een positieve bijdrage nog van Lens, die Clasie de bal ontfutselde en na een altruïstische voortzetting van Matavz zelf kon afronden (0-1). Pellè had PSV uiteindelijk geveld met een knappe schuiver uit de draai (2-1). Maar bij Feyenoord voldeden in de verdediging ook zeker de energieke Janmaat en de al vaak verguisde Mathijsen, waar PSV en Advocaat zich met Marcelo, de even onhandige Jörgensen en de onberekenbare doelman Waterman moesten behelpen.

Zo mag Feyenoord zich weer tot de titelkandidaten rekenen, met de aantekening dat het PSV, Ajax en FC Twente niet meer tegenkomt. Het hoeft niets te zeggen in Nederland, waar niemand iets heeft om zich aan vast te klampen. Of het zou voor Advocaat de terugkeer van de gisteren geschorste Van Bommel moeten zijn. De statistiek dat PSV zonder hem zou winnen, zoals voorheen in kleine wedstrijden, kan de prullenbak in. Gisteren verwerd PSV zonder de ex-international tot een samenraapsel van onvolwassen ego'tjes ¿ tot afgrijzen van zijn coach, voor wie een titel met glans allang uitgesloten is.

'Ze hadden zo fel moeten zijn op het veld'
De aanklager van de KNVB buigt zich vandaag over de beelden van de vechtpartij die na Feyenoord - PSV (2-1) in de catacomben van De Kuip ontstond. PSV-aanvaller Lens richtte zich daar tot Feyenoord-verdediger Mathijsen, met wie hij op het veld al in de clinch had gelegen. De gemoederen konden met moeite tot bedaren worden gebracht. "Het is verstandig om deze week met Lens te gaan praten", zei PSV-trainer Advocaat. "Dit kan natuurlijk niet."

De directie van PSV kondigde gisteravond al aan met Lens en andere spelers te willen praten. Op basis daarvan zullen passende maatregelen worden overwogen, meldde PSV op de clubwebsite.

"Ze hadden zo fel moeten zijn op het veld", bromde Advocaat. "Tussen de lijnen moet je een kerel zijn", zei Feyenoord-trainer Ronald Koeman. Hij toonde zich trots op zijn ploeg. "We waren beter en in de tweede helft agressiever. Dat vind ik heel knap van dit elftal."

Advocaat gruwde weer van defensieve fouten. "Zoals wij de doelpunten weggeven, dat kan niet op dit niveau. Dan hoef je niet meer over tactiek of wissels te praten. Maar waarom kunnen we geen kampioen worden? We zijn net zo goed of slecht als de andere ploegen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden