Instelling is soms beter dan thuis

Carolien van Grinsven

In haar column over Fleur Agema citeert Romana Abels: "En ze kunnen wel zeggen dat ouderen het liefst thuis willen blijven wonen, maar dat is helemaal niet goed voor ze" (Opinie, 5 augustus).

Ik ben het daar helemaal mee eens. Ik heb ooit in een instelling voor gehandicapten gewerkt waar ze allemaal de wijk ingeschopt werden. Ze moesten zelfstandig gaan wonen, maar voor een heleboel was dat helemaal niet goed. Ze wilden het ook niet.

Mijn mantra was toen, en misschien is dat ook iets voor Fleur Agema: "Ik heb het niet over de mensen die het willen en kunnen, maar ik heb het over de mensen die het niet willen en niet kunnen".

En dan vind ik het nog het ergst voor diegenen die het niet kunnen. In die instelling konden ze zelfstandig naar de huisarts en de tandarts die daar spreekuur hielden. Degenen die zichzelf in (elektrische) rolstoelen konden voortbewegen, konden zelfstandig naar het activiteitencentrum komen. Nu hebben ze overal vervoer voor nodig.

Het is prima dat gestimuleerd wordt dat mensen zelfstandig blijven wonen, maar het moet niet doorslaan naar de andere kant.

Ik vind dat er voldoende mogelijkheden moeten blijven voor mensen die dat niet kunnen of willen. Valide mensen hebben tenslotte ook het recht om bijvoorbeeld in een woongroep te gaan wonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden