Instanties 'zorgvuldig' met signalen pleegouders

ARNHEM (ANP) - Bureau Jeugdzorg Gelderland en de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen (GGzE) vinden dat ze zorgvuldig zijn omgegaan met signalen van de pleegouders van het gedode 5-jarige jongetje in Apeldoorn. Dat hebben de twee instanties dinsdag in een verklaring gezegd.

De pleegouders trokken twee weken geleden aan de bel bij de organisaties omdat ze zich zorgen maakten over de geestelijke toestand van de moeder. Deze had laten weten dat ze zelfmoord ging plegen.

De behandeling van de vrouw werd daarop geïntensiveerd, aldus de verklaring. ,,Na enkele dagen was de situatie gestabiliseerd.'' Er was volgens jeugdzorg en GGeZ daarna geen aanleiding te denken dat de vrouw 'haar kind iets zou willen aandoen'.

Geen aanleiding

,,De behandeling van de vrouw, die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, verliep goed en er was geen aanleiding te vermoeden dat de vrouw haar kind iets zou aandoen'', aldus de gezamenlijke verklaring. ,,Zij toonde zich een gewetensvolle moeder die betrokken was bij haar kind. Uit overleg met Bureau Jeugdzorg Gelderland bleek bovendien dat de getroffen omgangsregeling naar tevredenheid verliep en dat het kind zich goed ontwikkelde.''

GGzE en Bureau Jeugdzorg Gelderland zeggen geschokt te zijn door het drama en pleiten nadrukkelijk voor wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van het grote aantal kindermoorden. Daarmee zou meer inzicht moeten worden verkregen om het risico op herhaling terug te dringen.

Bezoekregelingen

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) liet weten al eerder signalen te hebben gegeven dat veel fout kan gaan met bezoekregelingen. Volgens de NVP wordt vaak niet geluisterd naar pleegouders en -kinderen. ,,Het wordt hoog tijd dat dit wordt opgepakt. Dat de pleegouder als volwaardig speler in het veld zijn positie kan innemen in het belang van het kind.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden