Installatie Noorse vrouw tot bisschop omstreden

Van onze kerkredactie

Haar benoeming, in februari, vormde aanleiding tot boze reacties binnen de leiding van haar kerk. Reden: de Noorse regering had de officiele voordracht van de staatskerk genegeerd. Daarop stond Koehn slechts op de derde plaats, na twee mannelijke kandidaten.

De verbittering werd onverbloemd verwoord door de bisschop van Oslo, Andreas Aarflot. Tijdens de installatie, die door koning Harald V en koningin Sonja werd bijgewoond, zei hij: "Er is geen reden om deze stap met vreugde te begroeten. Laat ons bidden dat onze kerk de kracht weet op te brengen om zowel vreugde als verdriet te verdragen en eensgezind te blijven."

Het was trouwens veelzeggend dat de installatie voor het eerst in de geschiedenis niet plaatsvond in de kathedraal van Oslo, maar in Hamar.

De tien Noorse lutherse bisschoppen hadden onder leiding van Aarflot Ole Christian Kvarme, secretarisgeneraal van het Noorse bijbelgenootschap, als eerste op de voordracht geplaatst, gevolgd door Nils Kristian Lie, deken van de kathedraal van Hamar. Pas daarna kwam Koehn, rector van de faculteit voor praktische theologie aan de universiteit van Oslo.

Liberale opvattingen

Koehn is wegens haar liberale opvattingen met betrekking tot, ook binnen de lutherse kerk, omstreden onderwerpen als echtscheiding, abortus en homoseksualiteit nogal impopulair bij de conservatieve vleugel. Deze vormt overigens een minderheid onder de Noorse lutheranen, een kerkgenootschap waarvan (op papier) 95 procent van alle Noren lid is.

Rosemarie Koehn is geboren in het Duitse Rathenow, even buiten Berlijn, waar ze de zware geallieerde bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog meemaakte. Met haar Duitse vader en Noorse moeder kwam ze op kerstavond 1946 als vluchtelinge naar Noorwegen. Ze sprak op dat moment nog geen woord Noors. Koehn studeerde van 1959-'66 theologie aan de universiteit van Oslo en werd in 1969 als predikante bevestigd.

Het bisdom waarvan Koehn sinds donderdag de leiding heeft, staat bekend als een van de meest progressieve lutherse bisdommen in Noorwegen. Het was hier dat in 1961 de eerste vrouwelijke dominee, Ingrid Bejerkas, werd benoemd. Momenteel zijn twintig van de 111 evangelisch-lutherse predikanten in Noorwegen vrouw.

Tijdens haar installatieplechtigheid riep Koehn de aanwezigen op "de deuren open te gooien" en de zegeningen van de Allerhoogste aan de gelovigen door te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden