'Inspraak studenten sinds 1969 verwaterd'

"Waarom hier? Ik wil dat het debat over het onderwijs wordt aangewakkerd."

"Wat er moet veranderen? Er moet geluisterd worden naar studenten. De inspraak die studenten in 1969 verwezenlijkten, is verwaterd. De inspraak die burgers hebben wordt trouwens ook op andere vlakken in de samenleving steeds kleiner." "Het begint bij verandering van de hiërarchie binnen het bestuur. Studenten weten beter wat speelt, die moeten een stem krijgen. Maar ook op de universiteiten zelf moeten studenten een grotere rol kunnen spelen. Laat ze zelf de keuken runnen als ze dat willen."

"Hoelang ik hier blijf? Ik blijf hier tot we succes hebben, maar slapen doe ik thuis."

'Het moet minder een leerfabriek worden'

"Waarom hier? Toen het Bungehuis twee weken geleden werd bezet, ben ik de derde bezettingsdag naar Amsterdam gereisd. Het Nederlandse onderwijs is doorgeschoten."

"Wat er moet veranderen? Het lijkt hier op een leerfabriek. Universiteiten proberen studenten en diploma's in zo kort mogelijke tijd te verwerken. De student moet weer koning zijn. En: meer docenten moeten vaste contracten krijgen in plaats van flexibele."

"Er moet kleinschaliger onderwijs komen en de docenten moeten weer meer te zeggen krijgen over hun vak. Minder nadruk op efficiëntie, meer op kwaliteit van het onderwijs."

"Hoelang ik hier blijf? Morgen word ik dertig, ik zou mijn verjaardag graag hier vieren."

'Universiteitsbestuur spreekt machtswoord'

"Waarom hier? Ik zat in de leerlingenraad en de scholierenvakbond. Op de UvA was ik twee jaar voorzitter van de studentenraad."

"Wat er moet veranderen? Studenten en docenten moeten betrokken worden bij de totstandkoming van universitair beleid. Een debat tussen studenten, docenten en bestuurders. Momenteel voelt het als vechten tegen de bierkaai: het universiteitsbestuur spreekt altijd het machtswoord." "In het bestuur moet minimaal één studentenlid zitten. Niet een adviserend lid, maar een volwaardig lid met inspraak." "Hoelang ik hier blijf? Als de politie komt, ga ik bij de laatste waarschuwing weg."

Heli Flores Guido (33) onderzoeksmaster visuele cultuur

Wietse Zuyderwyk (29) oud-student taalwetenschappen

Jaap Oosterwijk (24) masterstudent politicologie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden