Inspirerende vakanties in andermans tuinen

Speciaal voor tuinliefhebbers is de tuinreis bedacht. Je doet ideeën op voor je eigen tuin en bent op tijd terug om het gras te maaien.

Veel mensen beginnen nu al met het plannen van de zomervakantie. Een goede gewoonte, vind ik. De voorpret kan niet lang genoeg duren, al was het maar omdat die vaak een stuk leuker is dan de echte pret.

Drie weken geleden zijn de liefhebbers van voorpret naar de Vakantiebeurs geweest en met een voorraad informatie thuisgekomen. Al die folders en brochures beloven onvergetelijke weken met zon, cultuur, avontuur, eten en drinken. Dat komt goed uit als je uit bent op strand, musea, woestijntochten en paella met een goed glas wijn.

Maar wat als je tot de mensen behoort die niet van strand houden omdat daar geen rozen groeien? Die je alleen een museum in krijgt als Monets waterlelies of Van Goghs zonnebloemen er hangen? Kortom, wat moeten de mensen die van mei tot oktober het liefst thuisblijven omdat hun tuin dan op z’n mooist is?

Voor hen is de tuinreis bedacht. Dat is een reis die meestal zo kort duurt dat je weer thuis bent voordat het gras gemaaid en de buxus geknipt dient te worden. Je loopt in andermans tuin en doet daar inspiratie op voor je eigen lap grond. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je er een begeleider bij die alles van planten weet, plus het gezelschap van een heleboel medereizigers die even geïnteresseerd zijn in rhododendrons en pioenen als jij.

Het tuinenmekka ligt natuurlijk in Groot-Brittannië, al moet je daar geen hoogstandjes van tuinvernieuwing verwachten. De meeste Britse tuinen en parken zijn behoorlijk traditioneel. Dus als je wilt weten waar de fortuinlijke edelen eeuwen geleden vanuit hun kasteelramen op uitkeken, dan ben je hier op het juiste adres, want sindsdien is er schrikbarend weinig veranderd. Wat Engelse tuinen wel aantrekkelijk maakt, is dat een aantal is aangelegd door excentriekelingen als Vita Sackville-West, Edwin Lutyens en Gertrude Jekyll, wier veelbewogen levens ook bij ons in boekvorm en op dvd zijn verschenen. Uit eigen ervaring weet ik dat het een wonderlijke gewaarwording is om door een tuin te lopen die je door en door kent zonder er eerder geweest te zijn.

Het mag duidelijk zijn: Engeland is allang niet meer het enig zaligmakende land op het gebied van bijzondere tuinen. Blader maar eens door de brochures van tuinreisbureaus en je staat versteld van het enorme aanbod. Vier dagen of twee weken, binnen- of buitenland, een paar honderd of ettelijke duizenden euro’s: alles is mogelijk.

De tuinliefhebber die dicht bij huis wil blijven maar wel eens wil zien wat een ander van zijn tuin heeft gemaakt, hoeft het land niet uit. Of hij nu noordwaarts gaat (Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart!), westwaarts (Noord-Holland) of zuidwaarts (Zeeland), overal liggen de inheemse paradijzen voor het oprapen.

Ga je de grens over, dan is de keus onbeperkt. Of je nu Monets waterlelies plus bruggetje in het echt wilt zien, of afzakken naar de platanen en lavendelstruiken in de Provence, het kan allemaal. Nog verder zuidwaarts liggen de steden Malaga, Granada, Sevilla en Cordoba met hun in Moorse stijl opgetrokken tuinen. Altijd handig voor wie ideeën wil opdoen voor kanaaltjes, fonteinen of watervallen in de eigen achtertuin. Een heel aparte ervaring vormen de enorme bomen die je bekend voorkomen, totdat je je realiseert dat het planten zijn die bij ons in een potje op de vensterbank staan. Dat is ook zo op Madeira, een eiland dat bezaaid is met palmen, boomvarens, bromelia’s en cactussen. Het rizzelt er van de orchideeëntuinen en er is zelfs een ’tovertuin’, waar een collectie planten uit alle vijf de continenten is samengebracht.

Ook in Italië liggen de mooie tuinen voor het oprapen, vaak aangelegd door Engelsen die hier een eeuw geleden woonden toen dat mode was. Een combinatie van al dit moois is eveneens mogelijk. In Rotterdam ligt een cruiseschip klaar dat in twee weken tijd via Guernsey naar verschillende tuinen in Portugal, Spanje en Italië vaart. Terug moet met het vliegtuig, dat wel.

De tuinliefhebber die iets heel anders wil, slaat bus en boot over en stapt direct op het vliegtuig, met bestemming Indonesië, Zuid-Afrika, Japan of China. Daar wandel je op vulkaanhellingen tussen een woud van meters hoge palmvarens door. Kijk je snorkelend of door de glazen bodem van een boot naar een spectaculaire zeetuin. Loop je door een bamboetuin, of kun je zien hoe een zentuin er in het echt uitziet.

Behalve voor een bestemming kan er ook gekozen worden voor een onderwerp. Zo bestaat er een historische kruidenreis naar Zwitserland, in de voetsporen van kruidendokter Alfred Vogel en de 9de eeuwse monnik Wallafrid Strabo. Ook worden er ieder voorjaar sneeuwklokjesreizen georganiseerd, die zo populair zijn dat ze onmiddellijk zijn volgeboekt.

Wie niets voelt voor een groepsreis kan op eigen houtje gaan. Zeg waar je heen wilt en het reisbureau stippelt een tuinreis op maat uit. Het enige dat je dan nog zelf moet doen is koffers pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden