Inspireert geweld tegen moslims in Burma de PVV?

De PVV lijkt agressie tegen moslims in Burma toe te juichen. Nourdeen Wildeman vreest daarom voor Wilders' werkelijke plannen in Nederland.

Het blijft gissen welke plannen Geert Wilders nu exact heeft voor de islamitische gemeenschap in Nederland. Van Marokkanen moeten er vooral minder zijn, maar dat zou enkel om 'criminelen' gaan. Een vreemd excuus, want speciale wetgeving voor de combinatie van een delict en één specifieke etniciteit of nationaliteit is en blijft onversneden racisme.

Dan de oproep om in verzet te komen. Tegen wie? En vooral: hoe? De oproep komt niet met een duidelijke (anti-)geweldsinstructie. Hierdoor kan Wilders zijn handen aftrekken van strafbare handelingen van mensen die door hem geïnspireerd worden tot geweld tegen alles wat of wie niet Nederlands zou zijn.

Dan het A4'tje dat bij gebrek aan beter door moet gaan voor verkiezingsprogramma van de PVV. Wilders wil alle islamitische gebedshuizen en scholen sluiten en de Koran verbieden. Schokkend? Hij oogstte vooral kritiek omdat hij zijn financiële cijfers niet liet doorrekenen door het Centraal Planbureau, zoals andere politieke partijen laten doen. Kritische vragen over hoe hij zijn de-islamisering in operationele zin voor zich ziet, krijgt hij niet. Dat hij kritische journalisten niet te woord staat helpt daarbij. Dus wat wil de PVV nu echt? En vooral: hoe wil de PVV dit gaan bereiken?

undefined

Rohingya-moslims

Voor een antwoord op die vraag moeten we achtduizend kilometer verderop kijken, naar Burma. In dat boeddhistische land is al decennialang een conflict gaande waarbij de Rohingya-moslims met honderdduizenden het land uit werden gedreven (1978), stateloos werden verklaard (1982) en de resterende moslims na een enorme golf van geweld (2012) werden samengedreven in wat The New York Times omschreef als '21ste-eeuwse concentratiekampen'.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch concludeerde dat er sprake is van misdaden tegen de menselijkheid en van etnische zuiveringen. Nergens op aarde is de kans op genocide groter dan op de Rohingya in Burma, zo blijkt uit analyses van het US Holocaust Memorial Museum. Je zou zeggen: daar is ieder weldenkend mens tegen.

Is er een link tussen het antimoslimgeweld in Burma en de PVV in Nederland? Ja. Hoewel Wilders zich niet expliciet uitspreekt als voorstander van geweld tegen moslims, blijft een citaat uit 2004 hem achtervolgen: "Mocht het ooit tot [rassen]rellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan."

undefined

Intolerante ideologie

Een van de aanjagers van het anti-islamitische sentiment en de rassenrellen in het Aziatische land is de monnik Wirathu. Zijn 969-beweging combineert boeddhisme met een nationalistische en intolerante ideologie waarin Burma 'gezuiverd' moet worden van alle niet-boeddhistische invloeden. Hij wil het boeddhistische Burma teruggeven aan de boeddhisten.

Moslims noemt hij beesten, wilde honden. Hij stond in juli 2013 op de cover van Time Magazine met het bijschrift 'The Face of Buddhist Terror'. En wie is één van zijn inspiratiebronnen? Inderdaad, Geert Wilders. Op het moment dat de Nederlandse documentairemaakster Fidan Ekiz hem interviewt voor haar reeks 'De pen en het zwaard' begint Wirathu direct enthousiast over Wilders te spreken.

Dat gewelddadige monniken in Burma lyrisch zijn over Wilders is één ding. Dat de PVV zich ook positief uitspreekt over de situatie in Burma komt daarbovenop. In 2012, na maanden van geweld tegen moslims waarbij honderden doden vielen en duizenden op de vlucht sloegen, twitterde PVV-Eerste Kamerlid en huidig Europarlementariër Marcel de Graaff: "Weerbaarheid birmese bevolking tegen illegale agressieve #moslims betekent de redding van hun cultuur. #helden". De cirkel is rond.

undefined

Tegenstem

Vorige week werd in de Tweede Kamer gestemd over een motie van Tunahan Kuzu (Denk). In de motie wordt de Nederlandse regering verzocht om via de Europese Unie en de Verenigde Naties politieke druk uit te oefenen op Burma om de positie van de Rohingya's te verbeteren.

De motie volgt na anderhalve maand van heftige gevechten: de grootste golf van geweld tegen de Rohingya's sinds 2012. Minister Koenders van buitenlandse zaken had zich reeds positief over de motie uitgesproken. Het werd door een overweldigende meerderheid aangenomen.

De PVV stemde tegen. Die zag in de etnische zuivering van moslims in Burma onvoldoende aanleiding om voor de motie te stemmen.

Zij gaan Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders. Hoe dat moet gebeuren? Ik heb zo mijn vermoedens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden