Inspirator voor dolende geesten

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Wie was de inspiratiebron voor de aanslagplegers in Frankrijk? De naam van Djamel Beghal duikt telkens op. Chérif Kouachi, de man die verantwoordelijk zou zijn voor het bloedbad op de redactie van Charlie Hebdo, en Amedy Coulibaly, gijzelnemer in de Joodse winkel, waren allebei discipelen van Beghal.

Het is niet de eerste keer dat de Fransman van Algerijnse afkomst achter de schermen een inspirator blijkt voor aanslagplegers. Beghal rekruteerde de Britse terrorist Richard Reid die in 2003 een bom in zijn schoen verstopte tijdens een vlucht van Parijs naar Miami.

In de jaren daaraan voorafgaand ontpopt Beghal zich als een van de kopstukken van Al-Qaida in Europa. Zo zou hij aanslagen voorbereiden in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Spanje. De Nederlandse en Belgische politie ontmantelen in die tijd een terroristische cel die banden met Beghal onderhoudt.

Veel van zijn contacten doet Beghal op in de extremistische moskee Finsbury Park in Londen, de plek waar de radicale imam Abu Hamza preekte. Hamza, een idool van Beghal, zit inmiddels vast in New York vanwege het opzetten van trainingskampen voor terroristen. Juist gisteren werd hij daar veroordeeld tot levenslang.

Maar zelfs vanuit zijn cel heeft Hamza nog invloed. De aanslagen in Parijs zijn zíjn erfenis, zei Reda Hassaine gisteren tegen Britse media. Hassaine werkte voor de Britse inlichtingendienst undercover in Hamza's moskee.

De kennis die Beghal opdoet in de Britse moskee brengt hij in 2008 over op de Franse aanslagpleger Kouachi. Beide mannen zitten op dat moment een celstraf uit. Beghal vanwege het beramen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs en Kouachi omdat hij jihadisten heeft geronseld voor de strijd in Irak.

In 2010 komen de mannen vrij. Ze houden contact, en ook Coulibaly sluit zich aan. Samen met Kouachi gaat hij geregeld bij Beghal op bezoek in diens woonplaats Cantal, soms spelen ze een potje voetbal. De Britse inlichtingenman Hassaine is ervan overtuigd dat Kouachi door Beghal is geïndoctrineerd: "Hij heeft zijn verwrongen wereldbeeld overgebracht op een nieuwe generatie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden