Inspiratie opdoen in turnwalhalla Japan

Bram Verhofstad was in 2013 in Japan op trainingsstage. Beeld AFP

Japanse trainingsinstituten zijn in trek bij Nederlandse turners, die graag op stage gaan naar olympisch Tokio.

Ze hebben met Kohei Uchimura al jaren de beste turner ter wereld. En doen er in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio in 2020 alles aan om zowel bij de mannen, als bij de vrouwen turnnatie nummer één te worden. Geen wonder dat de Nederlandse talenten graag een kijkje in de keuken van het Japanse turnen nemen.

Sanne en Lieke Wevers gingen er vorig jaar heen, Bram Verhofstad was er al in 2013 en zondag vertrekt het jonge talent Tisha Volleman naar Tokio voor wedstrijden en een trainingsstage. Doel: inspiratie opdoen in het olympische Tokio.

Volleman weet niet precies wat haar te wachten staat. Verhofstad wel. Hij wilde maar één ding toen hij in 2013 zijn havodiploma had gehaald. Op reis naar Japan. Naar de plek waar zijn grote voorbeelden trainen.

Zijn coach legde de contacten met verschillende scholen, Verhofstad kocht een ticket en vertrok in zijn eentje op 18-jarige leeftijd voor drieënhalve week naar Tokio. De turner begon op het nationale trainingsinstituut en ging van daaruit langs verschillende universiteiten en sportclubs in de Japanse hoofdstad. Op instituten met namen als Nitaidai, Konami, Tookushukai en Jutendo zag hij hoe de grootheden als Uchimura trainden.

Supergroot

Het viel hem vooral op dat alles 'supergroot' was. "Het nationale trainingsinstituut was een gigantisch gebouw waar allemaal sporten werden gedaan. Van basketbal tot tafeltennis tot turnen. De sporters doen daar alles. Slapen, eten, wonen. Het was een soort Papendal van Japan, maar dan supergroot", vertelt Verhofstad.

Op het moment dat hij er was, werden de nationale turnkampioenschappen gehouden. De jonge turner zag daar pas echt hoe groot de vijver aan talent is. "Er liepen wel dertig jongens rond die zo in onze nationale ploeg zouden komen."

Tisha Volleman vertrekt naar Tokio voor wedstrijden en een trainingsstage. Beeld ANP

Er werd relatief lang getraind. Waar de Nederlandse turners drie uur over doen, nemen ze in Japan een uur langer voor. Verstaan kon Verhofstad ze niet. De Japanners die hij tegen kwam, spraken amper Engels of durfden het niet te spreken. Een diepgaand gesprek met Uchimura zat er ook niet in, maar ze waren heel aardig en probeerden de Nederlandse turner zoveel mogelijk te betrekken bij de trainingen.

Het geheim van het Japanse succes heeft Verhofstad niet ontdekt. Op uitzondering van de eindeloze talenten die zich aandienen. Zijn eigen fascinatie zit vooral in de bijzondere stijl die de Japanners hebben.

Vloeiende stijl

Waar de Chinezen volgens hem te strak en kunstmatig turnen, ziet de Japanse stijl er vloeiender en natuurlijk uit. "Het glijdt als het ware. Het loopt meer in elkaar over, vooral op brug. Op voltige zie je dat de Japanners ook een andere heuphoek hebben dan de Chinezen. Ik vind dat mooier."

Uren aaneen heeft hij er tijdens zijn jeugd op YouTube naar gekeken, om de stijl vervolgens zelf te kopiëren. "Ik keek vijf uur per dag op internet naar Japans turnen. Dan neem je vanzelf dingen over."

Ook Volleman herkent Japanse turnsters aan hun sierlijke en technisch goed geschoolde stijl. En aan hun lengte, want ze zijn allemaal klein.

Qua niveau hebben de vrouwen ten opzichte van de mannen nog een inhaalslag te maken. De mannen wonnen op de Spelen in Rio na twaalf jaar weer de olympische titel in de landenwedstrijd. De vrouwen vielen net buiten de medailles met een vierde plek. De sportgekke Japanners, die hun wereldtoppers vereren als halfgoden, willen op de Spelen in eigen land voor een grote sensatie zorgen.

Volleman hoopt vooral inspiratie op te doen om de moeilijkheid in haar oefening op te schalen. Een van de turnsters waar zij naar opkijkt is Mai Murakami. De 21-jarige Japanse won op de WK in Montreal vorig jaar goud op vloer. "Japan is altijd al een topacht-land geweest. Maar ze zijn richting de Spelen ontzettend goed geworden op de meerkamp. Ze hebben echt een inhaalslag gehaald. Dat moet inspireren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden