Inspectie wist van castraties minderjarigen in jaren vijftig

Verscheidene minderjarige jongens werden in de jaren vijftig van de twintigste eeuw gecastreerd in psychiatrische instellingen in Brabant en Limburg, en de inspectie was daar destijds van op de hoogte. Dat schreef De Limburger gisteren op basis van notulen waarop het dagblad is gestuit.

Ouders zouden niet of achteraf pas over de castraties zijn ingelicht. Als de directeuren van de instellingen vergaderden, schoof gewoonlijk iemand van de Inspectie voor de Zwakzinnigenzorg aan.

Dus ook toen de castratie van de twintigjarige jongen Henk Heithuis in een vergadering ter sprake kwam, zat daar een inspecteur bij. Heithuis werd in 1956 gecastreerd om hem van zijn vermeende homoseksualiteit af te helpen, terwijl hij was opgenomen in de rooms-katholieke psychiatrische instelling Huize Padua in Boekel.

De commissie-Deetman, die onderzoek deed naar misbruik in de rk kerk, heeft geen nader onderzoek gedaan naar Heithuis' geschiedenis.

In de vergeelde notulen die door De Limburger op internet zijn geplaatst, is te lezen hoe de castratie van Henk Heithuis werd besproken in aanwezigheid van toenmalig hoofdinspecteur Piebenga. 'Geneesheer-directeur' Severijnen van Huize Padua vertelt in de vergadering dat de patiënt Henk Heithuis 'op eigen verzoek' werd gecastreerd. Als zijn collega's vragen of er, zoals verplicht was, een schriftelijke verklaring aan de patiënt is gevraagd, geeft de directeur toe van niet.

Het ligt enigszins voor de hand dat de inspectie van de castraties wist, want de ingreep werd in de jaren vijftig vaker uitgevoerd, bij volwassen homoseksuelen. Niet alleen binnen katholieke instellingen. Ook Justitie liet tussen 1930 en 1970 tegen de twintig homoseksuele mannen castreren, zo blijkt uit onderzoek van historicus Theo van der Meer.

Ook kwam Van der Meer gevallen tegen van homo's die zichzelf lieten castreren omdat ze in de knoop zaten met hun gevoelens. Enkele tientallen van die behandelingen zijn gedocumenteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden