Inspectie wil beginniveau van leerlingen op kwaliteitskaart

DEN HAAG - De onderwijsinspectie onderzoekt of de adviezen over de middelbare schoolkeuze, die basisscholen aan hun leerlingen meegeven, een plaats kunnen krijgen op de kwaliteitskaart. De inspectie wil zo het beginniveau van de brugklassers in kaart brengen. Als dat bekend is, kan blijken wat de bijdrage van de middelbare school is geweest aan het eindniveau van de leerlingen. De Cito-toets is hiervoor minder geschikt, omdat slechts 70 procent van de scholen die gebruikt.

Staatssecretaris Adelmund (onderwijs) schrijft dit in een brief aan de Kamer. In de huidige kwaliteitskaart, die ouders inzicht moet geven in de kwaliteit van iedere middelbare school, wordt geen rekening gehouden met het beginniveau van individuele leerlingen. Dit terwijl het niveauverschil tussen brugklassers soms wel twee jaar bedraagt. Wel worden bij het eindoordeel over de school algemene kenmerken meegewogen. Openbare scholen, zwarte scholen en scholen in een grote stad krijgen compensatie. VVD en D66 vinden deze benadering te algemeen.

Adelmund wil ook de informatie op de kwaliteitskaart uitbreiden. Tot slot wil ze de kwaliteitskaart omdopen in het neutralere 'schoolkaart'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden