Inspectie verwacht meer zwakke basisscholen

null Beeld anp
Beeld anp

Zwakke scholen zijn steeds zeldzamer geworden in Nederland, maar hun aantal zal de komende tijd weer stijgen. Dat zegt Monique Vogelzang, inspecteur-generaal van de Inspectie voor het Onderwijs vandaag in deze krant over het nieuwe toezicht dat de inspectie vanaf 1 augustus officieel op scholen gaat uitvoeren.

Laura van Baars

“Ik verwacht dat de eerste tijd meer basisscholen het oordeel ‘onvoldoende’, wat we voorheen ‘zwak’ noemden, zullen krijgen. We kijken namelijk breder, en we verbinden de oordelen directer aan de vraag of scholen zich aan de deugdelijkheidseisen houden.”

De inspectie lette er de afgelopen jaren vooral op of het onderwijs niet ondermaats was. Iedere school moest een minimale ‘basiskwaliteit’ hebben, en dat lijkt nu redelijk voor elkaar. Volgens de laatste cijfers uit 2016 is 1,7 procent van de basisscholen zwak en 0,2 procent zeer zwak. In het voortgezet onderwijs is dat respectievelijk 3,4 en 0,5 procent.

Mooie lage cijfers, maar ze zullen voor basisscholen stijgen, verwacht Vogelzang. “Voorheen keken we daarvoor met name naar de opbrengsten, nu ook bijvoorbeeld naar de veiligheid en het zicht op ontwikkeling van de leerlingen. Als dat zicht niet goed is, wordt het lastig om het onderwijs af te stemmen op behoeften van de leerlingen.” En dat gaat voortaan wel meewegen in de beoordeling.

Naast onvoldoende, blijft het oordeel ‘zeer zwak’ bestaan. De criteria daarvoor zijn nu scherper in de wet vastgelegd. Het gaat om scholen die op meerdere fronten tegelijk tekortschieten. Vogelzang: “Als de prestaties van leerlingen bijvoorbeeld jaar in, jaar uit sterk achterblijven bij wat je van die specifieke kinderen, op die school, zou mogen verwachten, zit je in de gevarenzone. Komen daar nog andere problemen bij, bijvoorbeeld dat de veiligheid te wensen overlaat of de leraren niet erg professioneel lesgeven of niet weten hoe het met de leerlingen gaat? Dan dreigt de beoordeling zeer zwak.”

Vogelzang denkt dat scholen door het nieuwe toezichtkader op de lange termijn hun ambities beter kunnen waarmaken. “Ik verwacht dat de groei van het oordeel ‘onvoldoende’ een tijdelijke zaak is. Bij een nieuwe manier van kijken en oordelen, ligt het voor de hand dat scholen een tijd nodig hebben om daaraan te wennen.”

Lees ook het interview met inspecteur-generaal Monique Vogelzang: 'Onze inspecteurs hebben nooit met 'afvinklijstjes' in de klas gezeten'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden