Inspectie: verpleeghuiszorg verbetert te langzaam

(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat de verbeteringen in de verpleeghuiszorg te langzaam gaan. Zo zouden instellingen beter moeten luisteren naar waar de cliënt zelf om vraagt. Ook is het helpen van en toezicht houden op dementerende ouderen niet overal gegarandeerd, stelt de IGZ in het donderdag gepubliceerde rapport 'Verpleeghuiszorg op de goede weg'.

Het rapport behelst de ontwikkelingen bij de 149 instellingen die twee jaar geleden het slechtst uit de bus kwamen bij een landelijk inspectie. De 640 Nederlandse verpleeghuisinstellingen toonden in hun totaliteit een lichte verbetering, concludeerde de inspectie destijds. Maar 149 instellingen bleven achter en zes verpleegtehuizen kwamen tijdelijk onder toezicht te staan.

De kritische kanttekening van de IGZ in reactie op het rapport van donderdag neemt niet weg dat de 149 instellingen wel vooruitgang hebben geboekt. Zo voldeden 149 risicovolle instellingen twee jaar geleden nog niet aan de helft van de normen. Twee jaar later scoren zij op meer dan driekwart van de eisen een voldoende.

Brancheorganisatie Actiz ziet in het rapport dan ook bovenal een positief signaal. "Het toont aan dat de 149 bezochte instellingen hard hebben gewerkt aan verbetering." Het drukt de Inspectie daarnaast op het hart dat een beperkte aanwezigheid van protocollen en richtlijnen niet per se betekent dat een verpleeghuis slechte zorg levert. Het voldoet volgens Actiz niet om, zoals de Inspectie gewoon zou zijn, bijvoorbeeld de kwaliteit van vraaggerichte zorg op basis van aanwezige protocollen te beoordelen.

De vereniging van zorgprofessionals V&VN reageert sceptisch op het rapport. "Juist in de dagelijkse zorg aan bewoners zijn verbeteringen nog maar mondjesmaat zichtbaar. V&VN vindt dit zorgelijk". De vereniging vindt dat het rapport bevestigt waar zij al langer om vragen; meer investeringen in opleidingen en werkomstandigheden. Dan zou het personeel ook de vakkundigheid en mogelijkheden hebben om de kwaliteit in de tehuizen te verbeteren.

Nog dit jaar komt de IGZ met resultaten van alle instellingen voor verpleeghuiszorg, maar het donderdag gepresenteerde rapport noemde de dienst desalniettemin representatief voor de hele sector. Pas als de resultaten van alle instellingen bekend zijn bepaalt de inspectie welke instellingen het meest risicovol zijn en extra bezoek van de inspectie kunnen verwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden