Inspectie: Veel leraren beheersen hun vak niet

Docenten kunnen niveauverschillen in de klas niet aan

Veel leraren missen zelfs de elementaire vaardigheden die bij hun vak horen. Ze kunnen niet goed uitleggen, hun lessen verlopen niet ordelijk of ze slagen er niet in leerlingen echt te laten meedoen met de les. Aan sommige ingewikkelder vereisten van het leraarschap komt een meerderheid van de docenten sowieso niet toe.

Deze conclusie trekt de onderwijsinspectie in haar jaarverslag, na 4000 lessen te hebben bezocht. Eén op de acht leerkrachten op basisscholen bleek de basis van het vak niet te beheersen; in het voortgezet onderwijs gaat het zelfs om ruim een vijfde van alle leraren.

Tegelijkertijd wordt het vak van de leraar steeds zwaarder, signaleert de inspectie ook, vooral in het voortgezet onderwijs. Steeds meer leerlingen gaan naar havo en vwo, ook de twijfelgevallen, waardoor de niveauverschillen in de klas toenemen. Daardoor blijven in het vmbo de minst kansrijke leerlingen achter. Vooral de lagere leerwegen van het vmbo worden meer en meer overheerst door leerlingen die extra steun nodig hebben.

In het hele voortgezet onderwijs wordt het daarom steeds belangrijker dat leraren goed inspelen op verschillen in hun klas. Maar juist de ingewikkelde vaardigheden die daarvoor nodig zijn, hebben leraren vaak niet onder de knie.

Op havo en vwo beheerst nog geen 30 procent alle finesses van het vak. Op basisscholen ligt dat percentage hoger, boven de 40 procent, maar de kwaliteit van het lesgeven is daar de afgelopen jaren gedaald.

Veel leraren richten zich louter op de gemiddelde leerling. Dat gaat ten koste van degenen die iets extra's nodig hebben. Niet alleen kinderen die moeite hebben om de lesstof te volgen, komen daardoor tekort. Ook bovengemiddeld slimme kinderen krijgen niet de uitdaging die ze nodig hebben.

Toch is de boodschap van de onderwijsinspectie niet alleen maar somber. Vooral in het basisonderwijs is het aantal scholen dat aangemerkt wordt als zwak of zeer zwak gedaald. In het voortgezet onderwijs is diezelfde trend te zien, zij het minder duidelijk. Vooral in het vwo zijn nog veel afdelingen onder de maat.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet onder de indruk van de kritiek van de inspectie op de leraren. De inspectie zegt niet meer dan dat er 'goede, gemiddelde en slechte leraren' zijn, vindt voorzitter Walter Dresscher. "Dat is een enorme dooddoener."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden