Inspectie van Chemie-Pack ondermaats

Blussysteem van bedrijf in Moerdijk kon grote brand niet aan

Het toezicht dat de gemeente Moerdijk hield op de naleving van de milieuvergunning van het bedrijf Chemie-Pack stelde weinig voor. En de schuimblusinstallatie was er niet op berekend dat drie hallen op het terrein tegelijk in de fik zouden vliegen.

Dat zijn de belangrijkste conclusies die getrokken moeten worden uit gisteren gehouden getuigenverhoren over de oorzaak van de brand die op 5 januari 2011 Chemie-Pack en het er naast liggende bedrijf volledig in de as legde. Drie leden van de top van de onderneming, inclusief directeur Gerard Spiering, moeten zich voor de rechtbank Breda verantwoorden voor opzettelijke brandstichting en overtreding van de milieuwetten.

Milieu-ambtenaar Patrick van Lieren, de toezichthouder op Chemie-Pack, gaf gisteren tijdens zijn verhoor een ontluisterend beeld van de controle die hij uitvoerde op het bedrijf dat werd gerekend tot de gevaarlijksten in zijn sector. Als er controles werden uitgevoerd dan was dat aangekondigd. Mocht het bedrijf het niet uitkomen dan kon met de bezoekdata worden geschoven. Een keer per jaar stond de controle op het rooster. En met de wijsheid van nu, en lessen trekkend uit de brand die een zeer stevige milieuschade tot gevolg had, denkt Van Lieren dat het verstandig is vaker te controleren. Inmiddels is de aangekondigde controle vervangen door verrassingsinspecties.

Dat de in 2009 en 2010 uitgevoerde inspecties niets opleverden, is weinig verrassend. Op het middenterrein zag de ambtenaar geen containers met chemicaliën die er niet mochten staan. Dat was op de dag van de brand wel anders. Een inspecteur van het veiligsheidsbedrijf BPSI dat een dag voor de brand nog de schuimblusinstallatie controleerde, zag een rij containers die een pad overlieten waar nauwelijks een vorkheftruck tussendoor kon rijden. Uit eerdere verklaringen van personeel blijkt dat er vele tientallen containers stonden. De vergunning was daar volgens de milieu-ambtenaar duidelijk over: het middenterrein mocht niet worden benut voor het produceren van chemische stoffen voor klanten, het mocht niet gebruikt worden als opslagruimte en containers met giftige stoffen mochten alleen in- en uitgeladen worden op de calamiteitenplek.

De brand ontstond op 5 januari doordat een werknemer op het buitenterrein een membraampomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. Daarbij vatte het zeer brandbare xyleen dat in een lekbak stond vlam. In hoog tempo stond het middenterrein in brand. De schuimblusinstallatie in de drie hallen was volstrekt niet berekend op een vlammenzee vanuit het middenterrein.

Volgens Rene Meijer, inspecteur bij het bedrijf PBSI, was het systeem er op berekend dat per hal geblust moest worden. Bij het tegelijkertijd blussen met meerdere schuimblussers zakt de druk weg en is het systeem niet meer doelmatig.

Na drie dagen getuigenverhoren ontstaat een gemengd beeld over de sfeer in het bedrijf. Volgens een voormalig werknemer daalde de moraal toen Gerard Spiering het bedrijf van zijn vader overnam. Hij verklaarde bij de politie dat het economisch belang begon te prevaleren boven de veiligheid. Spiering zelf weerspreekt dat. In zijn bedrijf hingen overal bordjes met waarschuwingen. Uit een presentatie die in het bezit is van justitie blijkt dat het bedrijf als het ware uit de milieuvergunning groeide. Volgens Spiering was er nog geen sprake van een overtreding van de vergunning. Zijn presentatie was geen beschrijving van de werkelijkheid maar van de toekomst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden