Inspectie roept VU en UvA op matje over fraudegemak

null Beeld ANP
Beeld ANP

De onderwijsinspectie wil opheldering van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. De universiteiten verzaken studenten om hun studentenkaart te vragen tijdens tentamens, waardoor frauderen uiterst gemakkelijk gaat. "We spreken ze hier binnenkort over aan", laat een woordvoeder van de inspectie weten.

redactie

De ophef ontstond toen een VU-student op Twitter liet weten dat hij tijdens een tentamen niet om zijn studentenkaart is gevraagd. De Amsterdamse stadszender AT5 maakte vervolgens een item waaruit blijkt dat het bij de UvA relatief gemakkelijk is om als buitenstaander aan een tentamen deel te nemen. Zo zouden ouderejaars, grote broers of wiskundewonders in principe de tentamens kunnen maken waar studenten zelf moeite mee hebben.

De Onderwijsinpectie vraagt de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit om opheldering na berichten dat frauderen bij tentamens wel erg eenvoudig is. "We spreken ze binnenkort even aan", laat een woordvoerder weten.

Volgens de UvA dwingt de berichtgeving tot bezinning. "Deze berichten zijn voor ons reden om wellicht de regels aan te scherpen", laat een woordvoerder van de UvA weten. Op dit moment zijn studenten verplicht hun ID te laten zien als surveillanten daar om vragen. Maar dat is bij de verslaggever van AT5 niet gebeurd.

Bij de VU staat in de regels dat studenten zich bij een tentamen altijd moeten legitimeren. "Dat is in dit geval mis gegaan, en daar zullen we het dan ook over hebben", zegt een woordvoerder van de VU.

De gebeurtenissen binnen de VU en de UvA komen op het moment dat het hoger onderwijs onder vuur ligt. Steeds meer opleidingen binnen het hoger onderwijs presteren ondermaats. Sinds 2010 zijn bijna vijftig opleidingen in het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs op de vingers getikt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. De NVAO is het orgaan dat namens de overheid de kwaliteit van het hoger onderwijs beoordeelt.

Het gaat in totaal om 38 opleidingen van door de overheid gefinancierde hogescholen en universiteiten en tien opleidingen die door een particuliere instelling, zoals LOI en Business School Notenboom, worden aangeboden. De scripties zijn er matig of zelfs onvoldoende, er worden genadezesjes gegeven, of studenten weten niet hoe ze onderzoek moeten doen.

Hoger Onderwijs Persbureau (HOP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden