Inspectie: Overheidspersoneel werkt vaak onveilig

De ziekteverzuim bij de politie is heel hoog, blijkt uit cijfers van de inspectie. Dat komt voornamelijk door stress. Beeld ANP
De ziekteverzuim bij de politie is heel hoog, blijkt uit cijfers van de inspectie. Dat komt voornamelijk door stress.Beeld ANP

De overheid beschermt haar personeel niet afdoende tegen agressie en geweld. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen en zelfs boetes van de Inspectie SZW de afgelopen jaren hebben onder meer gemeenten, de Belastingdienst en de Raden voor Kinderbescherming hun zaakjes niet op orde, concludeert de inspectie in het rapport 'Overheidsdiensten 2011-2015'.

Ingrid Weel

Er ontbreken trainingen en voorlichting, en incidenten met agressie jegens ambtenaren worden onvoldoende geanalyseerd. Een ander punt van zorg zijn de vervolgstappen na een incident. Politie en justitie doen veel te weinig met aangiftes. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft het voorbeeld van een kandidaat-gerechtsdeurwaarder die werd achtervolgd en zelfs bedreigd met een vuurwapen door een debiteur. De politie kende deze man, die bekend stond als vuurwapengevaarlijk. De deurwaarder deed aangifte, maar nog dezelfde dag hoorde hij dat de zaak werd geseponeerd.

Naast relatief hoge last van agressie en geweld, vinden er bij overheidsdiensten ook veel zware ongevallen plaats en zijn mensen vaker ziek dan medewerkers bij bedrijven. De ongevallen hebben grotendeels te maken met het gevaarlijke werk dat bijvoorbeeld brandweer en politie doen. Zo waren er bij de brandweer meerdere dodelijke ongelukken tijdens duikarbeid. Professioneel duiken gebeurt vaak onveilig, aldus de Inspectie SZW. Voorbereidingen en instructies zijn onvoldoende en in het water lopen duikers te veel risico's.

Politie
Het ziekteverzuim is vooral bij de politie heel hoog. Vorig jaar zat gemiddeld 7 procent van het politiepersoneel thuis, wat grotendeels door stress kwam. Gemiddeld in Nederland ligt het ziekteverzuim op nog geen 4 procent. De Inspectie SZW heeft vooral gelet op de arbeidstijden bij de politie, maar ook bij gevangenissen, omdat in deze sectoren veel wordt overgewerkt en er veel werkstress is.

De politie kreeg de afgelopen jaren herhaaldelijk boetes vanwege het overtreden van de arbeidstijdenwet. Bij vijf politie-eenheden gebeurde dat zelfs twee keer. Door de extra aandacht van de inspecteurs is er wel wat verbeterd de afgelopen jaren, volgens de inspectiedienst. Zo is vorige maand in de cao afgesproken om voortaan geen piketdiensten meer in te roosteren als iemand vakantie heeft of een compensatiedag.

Brandweer
Ook bij de brandweer ziet de Inspectie SZW verbetering. Zo kreeg ze vaak waarschuwingen dat de brandweermannen te lang kleren bleven dragen die vies zijn geworden tijdens het blussen. Vervolgens werden de uniformen niet altijd goed schoongemaakt. Na tv-uitzendingen van 'De Monitor' eind vorig jaar over blootstelling aan kankerverwekkende stoffen bij de brandweer is de branche proeven begonnen waarbij de brandweermannen al op het brandadres de vervuilde kleding uittrekken, zodat het roet niet in de wagens en kazerne komt.

De overheidsdiensten hebben op papier hun zaakjes rondom arbeidsomstandigheden wel veel beter op orde dan bedrijven. Maar 27 procent van de bedrijven maakt risico-inventarisaties, tegen 82 procent van de overheidsorganisaties. Ook hebben overheidsorganisaties bijna altijd een preventiemedewerker en een contract met een bedrijfsarts.

En terecht, oordeelt de Inspectie SZW. "Van overheidsdiensten mag je verwachten dat zij ervoor zorgen dat het huis op orde is en het goede voorbeeld geven. Maar dat geldt ook voor de aanpak van risico's op het gebied van arbeidsomstandigheden en werktijden. Het is de verantwoordelijkheid van deze organisaties zelf om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden