Inspectie ontevreden over intensive care

(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is ontevreden over de kwaliteit van de medische zorg op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek.

De 121 Nederlandse intensive care-afdelingen worden in drie niveaus ingedeeld. Op het hoogste niveau liggen patiënten met de grootste kans om te overlijden. De helft van de ic's overschat zijn eigen niveau echter, zo stellen de onderzoekers. Daardoor zouden 'ernstig zieke patiënten het risico lopen op een afdeling terecht te komen waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.' De indelingen moeten daarom scherper. De inspectie eist dat voor 1 januari van alle ic-afdelingen duidelijk is wat ze precies kunnen.

Bij de helft van de afdelingen is niet goed afgesproken wie medisch eindverantwoordelijk is. Dat zorgt volgens de inspectie voor een verhoogd risico op onveilige zorg. Op sommige afdelingen werken te veel medisch specialisten, hetgeen verwarrend kan zijn voor verplegers.

Het transport van instabiele patiënten tussen ziekenhuizen is bovendien slecht georganiseerd. Het personeel in de ambulances zou niet altijd ervaren genoeg zijn. Over het transport moeten regionale afspraken worden gemaakt, vindt de IGZ.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) stelt in een reactie dat de organisatie en kwaliteit van ic-afdelingen niet onder de maat is. Wel wordt erkend dat de zorg 'kan en moet verbeteren'. De NVIC benadrukt dat hiertoe de afgelopen jaren al veel inspanningen zijn gedaan. Het rapport van de IGZ wordt gezien als een 'impuls om op de ingeslagen weg verder te gaan'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden