Inspectie: Nieuw meldpunt kindermishandeling faalt

Het nieuwe meldpunt voor kindermishandeling schiet tekort. Sinds januari valt het meldpunt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. De fusie van het vroegere Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld tot de nieuwe organisatie Veilig Thuis blijkt geen succes.

Volgens NRC Handelsblad constateerde de Inspectie Jeugdzorg onregelmatigheden bij alle tien vestigingen die zij sinds augustus bezocht.

Zo zijn vertrouwensartsen onvoldoende bereikbaar, is de registratie niet in orde en zijn er maandenlange wachtlijsten. In die maanden is er geen contact met de kinderen, melders of de gezinnen, waardoor onduidelijk is of het kind in veiligheid is. In de verschillende regio's staan tientallen kinderen op wachtlijsten, met wachttijden van drie of vier maanden.

Ook de artsen, die altijd bereikbaar moeten zijn, blijken in Zuidoost-Brabant, Twente, Noord- en Midden Limburg en Brabant-Noordoost alleen tijdens kantooruren te werken.

De vestigingen moeten voor het eind van dit jaar met 'verbeterplannen' komen. In de komende weken zal de inspectie berichten over de overige zestien vestigingen van Veilig Thuis.

Jaarlijks komen vijftig kinderen in Nederland om door kindermishandeling, minstens 120.000 kinderen per jaar worden ernstig mishandeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden