Inspectie: Meer controle op narcose door tandartsen

Blinde paniek, bij het binnenlopen van de tandartspraktijk, en al helemaal bij het horen van de boor. Van alle angsten en fobieën is die voor de tandarts misschien wel het grootst. Niet zo gek dat steeds meer tandartsen ervoor kiezen hun patiënten onder volledige narcose te brengen, of lachgas toe te dienen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat tandartsen die hun patiënten verdoven controleren, om te kijken of zij dit goed doen en of de narcose altijd nodig is en veilig wordt toegediend. De IGZ bevestigde berichtgeving hierover in de Volkskrant van zaterdag.

Tandartsen die hun patiënten onder verdoving brengen, zijn verplicht om samen te werken met een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker. De inspectie wil kijken of deze samenwerking goed verloopt en of de artsen over de juiste kennis en apparatuur beschikken. Volgens de woordvoerder is nu niet bekend hoeveel tandartsen in Nederland narcose of lachgas bieden.

Volgens de Volkskrant hebben zeker 600.000 Nederlanders een tandartsfobie. Op internet zouden gemakkelijk tandartspraktijken te vinden zijn die de service van volledige narcose en lachgas aanbieden. Voor lachgas is samenwerking met een anesthesioloog niet vereist, maar de arts moet er wel een opleiding voor hebben gevolgd.

Een patiënt onder narcose is niet meer bij bewustzijn. Lachgas wordt via de neus toegediend en geeft een ontspannen gevoel. Kritiek op het onder narcose brengen van angstige patiënten is er ook. Door patiënten te verdoven, gaan zij weliswaar ontspannen een ingreep tegemoet, maar van onderliggende angsten worden zij niet afgeholpen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden