'Inspectie laks bij Deventer Ziekenhuis'
Kamer: Te weinig controle op behandeling psychiatrisch patiënt
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2009 veel te slap is geweest in het toezicht op de medische behandeling van de 37-jarige psychiatrisch patiënt Raymond Westendorp. Deze overleed in augustus 2009 in het Deventer Ziekenhuis aan de gevolgen van ernstige verwondingen die hij zichzelf bij diverse zelfmoordpogingen had toegebracht. De instelling waar hij zat - GGZ Dimence in Deventer - had hem wel tien keer naar het Deventer Ziekenhuis gebracht. Desondanks stuurden de artsen daar hem telkens terug, hoewel in de laatste fase van zijn leven opname absoluut geboden was. Op 9 augustus overleed Westendorp op de intensive care van het ziekenhuis. Maar tot een dag daarvoor had hij wekenlang doorgebracht in een isoleercel van Dimence.
Het EO-programma 'De Vijfde Dag' bracht de zaak begin deze maand aan het licht. Binnenkort heeft de Tweede Kamer er overleg over met minister Schippers van volksgezondheid. De regeringsfracties CDA en VVD, en de grootste oppositiepartij PvdA vinden, zo blijkt uit de schriftelijke voorbereiding van het overleg, dat de inspectie heeft verzuimd actief op zoek te gaan naar alternatieven voor de patiënt, toen was gebleken dat een goede behandeling in de Deventer instellingen kennelijk niet tot de mogelijkheden behoorde. "De IGZ kwam, zag en ging, maar heeft niet ingegrepen om patiënt Raymond betere zorg te geven", schrijft PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Zij vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de rol van de inspectie door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
De patiënt was gedwongen opgenomen en dat schept een extra verplichting tot goede zorg, meent zij. Bouwmeester vreest dat het geval-Raymond niet uniek is. Zij bepleit een landelijk dekkend netwerk van gespecialiseerde behandelcentra voor dergelijke patiënten met ernstige psychische en lichamelijk aandoeningen. De VVD-Kamerleden Karin Straus en Anne Mulder vragen of de inspectie wel voldoende controles heeft uitgevoerd op de vrijheidsbeperking van Raymond in de isoleercel.
Hanke Bruins Slot (CDA) betreurt het dat de inspectie ervan heeft afgezien om de betrokken artsen, verpleegkundigen en psychiaters via het tuchtrecht te corrigeren. Het tuchtrecht is er ook, zegt Bruins Slot, om beroepsbeoefenaren in de hele sector te laten leren van de fouten van anderen. De inspectie stelt daar tegenover dat het ondoenlijk is in een keten van wel twintig gespecialiseerde behandelaars in verschillende instellingen één of een paar schuldigen aan te wijzen.
Onlangs maakte minister Schippers bekend dat een al voorgenomen onderzoek van de inspectie naar de kwaliteit en veiligheid van zorg voor psychiatrische patiënten met lichamelijke aandoeningen versneld zal worden uitgevoerd, namelijk in de eerste helft van het komend jaar.
undefined