Faillissement

Inspectie krijgt voorlopig geen bankafschriften van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen te zien

null Beeld
Beeld

De curatoren van MC IJsselmeerziekenhuizen hoeven voorlopig geen stapels documenten aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) te geven.

Dat oordeelde de hoogste bestuursrechter donderdag. Het ziekenhuis in Lelystad ging vorig jaar oktober failliet, samen met het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van dezelfde eigenaars.

De inspectie wil onder meer bankafschriften, directieafspraken en notulen van vergaderingen van de Raad van Commissarissen zien. Zo wil de IGJ onderzoeken of er sprake was van wanbestuur of het wegsluizen van winst uit het ziekenhuis van zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer.

De curatoren, die het faillissement afwikkelen in het belang van de schuldeisers, willen niet meewerken. Volgens de curatoren is het geen taak van de IGJ om toezicht te houden op een ziekenhuis dat niet meer bestaat. Ze zien geen wettelijke basis om de informatie aan de IGJ te geven, en vrezen schadeclaims van betrokkenen als ze dat toch doen.

Belangen veiligstellen

De curatoren doen bovendien zelf onderzoek. Als ze aanwijzingen vinden voor bijvoorbeeld fraude, willen ze de mensen om wie het gaat aansprakelijk kunnen stellen namens de schuldeisers. Een openbaar onderzoek van de IGJ kan dat doorkruisen. “Betrokkenen zouden dan hun belangen veilig kunnen stellen”, stelt Wouter Koelewijn, advocaat van de curatoren.

Volgens de IGJ gaat het algemeen belang in dit geval voor op dat van de schuldeisers. “Het gaat hier om bestuurders die nu nog werkzaam zijn in de zorgsector”, zei advocaat Marije Batting namens de inspectie.

Vanwege de weigering van de curatoren legde het ministerie van volksgezondheid een dwangsom op. Die dwangsom haalde de rechter bij de Raad van State donderdag voorlopig van tafel. Eerst moet minister Bruins voor volksgezondheid reageren op het bezwaar van de curatoren. Daarna komt er mogelijk nog een bodemprocedure.

Lees ook:

‘Zorgondernemer Loek Winter heeft te veel petten op voor transparantie’

Zorgbestuurders hebben in een code vastgelegd dat ze open zijn over mogelijke belangenverstrengeling. Hoogleraar Richard Janssen vindt alleen een melding daarvan niet genoeg voor echte transparantie, zo zei hij na het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen.

Rond Slotervaart hangt altijd de geur van wanbeleid. Was daar ook sprake van?

Winst maken en uitkeren aan aandeelhouders, dat was ooit het plan van de ondernemers achter de failliete ziekenhuizen. Dat kwam er niet van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden