Inspectie kraakt ontwerp steiger Amercentrale

(Novum) - De steiger die vier jaar geleden in de Noord-Brabantse Amercentrale instortte, was slecht ontworpen en gebouwd. Zo werden de werkinstructies en kwaliteitssystemen niet goed nageleefd, werden de plannen niet of onvoldoende gecontroleerd en werden signalen van verkeerd opbouwen en beginnend bezwijken genegeerd. Dat concludeert de Arbeidsinspectie in een donderdag verschenen rapport. Bij het instorten van de steiger kwamen vijf mensen om het leven en raakten drie anderen zwaargewond.

De verschillende steigerbouwers beschikten alleen over een doorsnedetekening, maar hadden geen bouwtekeningen, stelt de inspectie vast. De instructies voor de bouw waren daarom onvoldoende. Bovendien is het ontwerp door een voor deze steiger incompetente constructeur bij de steigerbouwer gemaakt. De 35-jarige Belg hoorde twee weken geleden in hoger beroep een taakstraf van 480 uur en een jaar voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen.

Tijdens de bouw stond de steiger al scheef. De steigerbouwer heeft naar aanleiding van ernstige doorbuigingen wel aanpassingen gemaakt, maar het ontwerp niet voldoende opnieuw tegen het licht gehouden. Het gebruikte materiaal voor de steiger heeft geen rol gespeeld bij het instorten. Ook heeft de Arbeidsinspectie geen aanwijzingen gevonden dat onjuist gebruik van de steiger, zoals onvoldoende schoonhouden, heeft geleid tot het bezwijken ervan.

In de elektriciteitscentrale van Essent in het Noord-Brabantse Geertruidenberg kwamen in september 2003 vijf mensen om het leven nadat de ruim 75 meter hoge steiger tijdens werkzaamheden was ingestort. Acht mannen waren bezig met het reinigen van een stoomketel. Zij vielen in de ketel doordat de steiger instortte. Drie van hen konden worden gered, maar liepen zwaar letsel op.

De werkgever van de steigerontwerper, het Belgische bedrijf Albuko, werd vorig jaar veroordeeld tot een boete van 450 duizend euro. Twee Nederlandse bedrijven, Hertel en CM Energy Services, kregen boetes van driehonderdduizend en honderdduizend euro opgelegd.

De 35-jarige Belgische steigerontwerper werd vorig jaar veroordeeld voor dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Tegen die uitspraak ging hij in hoger beroep. Het gerechtshof in Den Bosch doet 12 juni uitspraak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden