Inspectie jeugdzorg krijgt meer zicht op mishandeling kinderen

De inspectie jeugdzorg heeft ’aanzienlijk meer meldingen’ binnengekregen dan voorgaande jaren van ernstige calamiteiten met kinderen die bekend zijn bij de jeugdzorg.

Alle instellingen die met kinderen werken, zijn sinds vorig jaar verplicht aan de inspectie te melden of een kind onder hun hoede ernstige schade oploopt. Vorig jaar kreeg de inspectie 64 meldingen binnen. In zestien gevallen ging het om zeer ernstige gevallen, waaronder onnatuurlijke sterfgevallen, ernstige mishandeling en seksueel misbruik. De exacte cijfers voor dit jaar zijn er nog niet, maar het zijn er ’veel meer’, aldus de inspectie.

Dat duidt overigens niet op een toename van geweld tegen kinderen, verklaart hoofdinspecteur Joke de Vries. „Instellingen zijn dit jaar nog beter gaan voldoen aan de wettelijke verplichting tot melden, wij krijgen zo meer zicht op wat er precies gebeurt.”

Het 5-jarige jongetje uit Apeldoorn dat in een pleeggezin woonde en zondag tijdens een bezoek aan zijn moeder is gedood, is dus geen incident. Hij stond onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Gelderland en had een gezinsvoogd die over zijn welzijn moest waken.

Hoofdinspecteur Joke de Vries van de inspectie jeugdzorg meldt vandaag in Trouw dat zij pas in een later stadium beslist of de inspectie zelf onderzoek gaat doen naar de hulpverlening rond de 5-jarige Metahan. Volgens de pleegouders heeft de gezinsvoogd, van Bureau Jeugdzorg Gelderland, niet geluisterd naar signalen over gevaren die het kind liep bij bezoeken aan de moeder.

Onder leiding van een onafhankelijke voorzitter moet de instelling eerst zelf uitzoeken hoe dit kon gebeuren, zegt De Vries. „Dat onderzoek duurt een paar weken, want dat moet heel zorgvuldig gebeuren. Als dat is afgerond, bekijken wij of het nodig is zelf nader onderzoek te doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden