Inspectie houdt Islamitische Universiteit scherp in het oog

(ANP en TROUW)

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie geplaatst. Minister Bussemaker (onderwijs) maakt zich zorgen over de wijze waarop op de universiteit over burgerschap en sociale integratie wordt gedoceerd.

Rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit kwam vorig jaar in opspraak. Hij noemde tegenstanders van de Turkse premier 'goddelozen' en 'vijanden van religie en vaderland'. De VVD vroeg Bussemaker toen de accreditatie van de IUR in te trekken, maar dat bleek onmogelijk. IUR is een particuliere hbo-instelling. Die kun je alleen hun accreditatie afnemen als de onderwijskwaliteit te laag is. Daarvan was geen sprake.

Bussemaker stelde toen dat de wetgeving moest worden aangepast om ook particuliere instellingen bij zulke voorvallen te kunnen aanpakken. Ze wilden vastleggen dat opleidingen voldoende aandacht moeten schenken aan het respect voor de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.

Die wettelijke aanpassing is er nog niet. Dat zorgt ervoor dat Bussemaker ook na een recent incident niet echt kan ingrijpen. Volgens de minister is Akgündüz opnieuw in de fout gegaan door zich negatief uit te laten over Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement. De minister zegt nu dat haar vertrouwen in het bestuur is beschaamd. Ze wil nu dat de inspectie onderzoek doet. Als die aanleiding geven in te grijpen, zal ze 'niet aarzelen dat te doen'. Ook de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie onderzoekt de kwaliteit van de IUR, waar imams worden opgeleid.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden