Inspectie heeft weinig oog voor zwart havo/vwo

amsterdam – De onderwijsinspectie heeft weinig oog voor de prestaties van zwarte havo-vwo-scholen, vinden die scholen. Hun leerlingen beginnen vaak met taalachterstanden aan de brugklas. Toch halen ze een havo- of vwo-diploma. Maar in de inspectie-oordelen komt die prestatie slecht over het voetlicht.

Nederland telt zes havo-vwo-scholen met voor 80 à 90 procent allochtone leerlingen. Tot ongeveer een derde van hen begint op school met een taalbeheersing onder havo-vwo-niveau – hoewel zij aan het eind van de basisschool de vereiste Citoscore gehaald hebben.

„Wij brengen onze leerlingen dus buitengewoon veel bij”, zegt rector Berend Meijer van het Comenius Lyceum in Amsterdam. De school bereikt dat door onder meer extra taallessen in de lagere klassen.

Maar deze scholen tellen vaak meer zittenblijvers; ook halen minder leerlingen hun examen in één keer. Dat weegt negatief mee in het inspectie-oordeel. Een van deze scholen, het Citycollege Sint Franciscus in Rotterdam, wordt mede hierdoor binnenkort officieel als ’zeer zwak’ aangemerkt.

Een andere school, het Hervormd Lyceum West in Amsterdam, is door de inspectie op de vingers getikt omdat de cijfers voor het eigen schoolexamen veel hoger waren dan die voor het centraal schriftelijk eindexamen.

„In taal blinken onze leerlingen niet uit”, zegt rector Carla Neijts. Daarom stelt de school haar eigen examens zo op dat die niet taalbegrip, maar kennis van de stof toetsen. „Maar op het centraal examen moeten de leerlingen alsnog door een brij van woorden heen.” .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden