Inspectie gaat scherper letten op thuiszorg

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Thuiszorgorganisaties die ondermaats presteren, kunnen dat blijven doen doordat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) niet ingrijpt. De inkt van deze conclusie van de Consumentenbond was vandaag nog niet droog of de inspectie reageerde met de toezegging dat zij meer toezicht gaat houden. “De inspectie vindt dat risico's in de thuiszorg meer aandacht verdienen”, laat de IGJ weten.

Marco Visser

De Consumentenbond heeft 50 inspectierapporten bekeken van thuiszorgorganisaties die in 2017 en 2018 een bezoek kregen van de IGJ. Uit die rapporten bleek dat slechts twee van de vijftig onderzochte organisaties voldeden aan alle randvoorwaarden voor goede en veilige zorg.

Geen juiste opleiding

Zo waren er medewerkers die zonder juiste opleiding verpleegkundige handelingen uitvoerden, zoals het toedienen van insuline en sondevoeding. Ook onbrak geregeld een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van het personeel of was er geen toestemming van cliënten voor vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals deuren op slot doen, cameratoezicht houden of het gebruikmaken van vastbindende verpleegdekens.

In totaal zijn er vijftien randvoorwaarden waar de inspectie naar kijkt. 24 organisaties kwamen niet verder dan een voldoende op 4 voorwaarden. 7 haalden zelfs geen enkele voldoende. Het gaat voor het grootste deel om kleine thuiszorgorganisaties met minder dan 25 cliënten.

De Consumentenbond zag dat na een verplicht verbetertraject van de IGJ meer dan de helft van de thuiszorginstellingen nog altijd niet aan alle randvoorwaarden voldeed. Er waren organisaties die zich in de tussentijd zelfs helemaal niet hadden verbeterd. “De inspectie lijkt een beleid van pappen en nathouden te hanteren,” zegt Bart Combée, de directeur van de Consumentenbond.

De thuiszorg is de afgelopen jaren sterk veranderd. Doordat ouderen langer thuis wonen zijn er veel nieuwe bedrijven bijgekomen. Ook zijn er andere organisatievormen in opkomst, zoals samenwerkingsverbanden van zzp’ers. Om deze nieuwe ontwikkelingen in de gaten te houden, gaat de inspectie dit jaar en de komende jaren meer toezicht houden.

Onvoldoendes

De inspectie ziet net als de Consumentenbond dat veel thuishulpbedrijven na een eerste toets niet aan de eisen voldoen. "Bij hertoetsing binnen twee maanden voldoet een meerderheid wel aan de eisen, maar een groot aantal toch nog niet of onvoldoende."

Die meerderheid is wel erg optimistisch geraamd. 17 thuiszorgbedrijven scoren een voldoende, 19 een onvoldoende en van de rest is nog geen herbeoordeling bekend.

Lees ook:

Veel gemeenten betalen te weinig voor thuiszorg

Slechts een op de vijf gemeenten betaalt een goed tarief aan thuiszorgorganisaties. Die komen in de problemen.

De zorg mag zelf onnodige regels gaan schrappen

Het gaat nu echt gebeuren, belooft het kabinet: er komt een einde aan onzinnige formulieren en regeltjes in de zorg. Ook eerdere kabinetten beloofden dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden