Inspectie eist toch EPD, en al voor 2013

Omstreden elektronisch dossier 'nodig'

Vóór 2013 moet iedere patiënt een elektronisch patiëntendossier (EPD) krijgen. Daarvoor moet hij expliciet toestemming geven. Hij moet bovendien zijn dossier ongehinderd online kunnen controleren.

Dat eist de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport over de ICT in de gezondheidszorg. De inspectie wil zorgverleners desnoods opleggen dat ze voor dat dossier gegevens uitwisselen.

Het rapport is opmerkelijk omdat dit voorjaar het landelijke elektronische patiëntendossier sneuvelde in de senaat, vooral omdat de privacy niet goed geregeld zou zijn. Maar een woordvoerster van de IGZ weerspreekt dat er sprake is van een correctie van de politiek. "Dit onderwerp hadden we al drie jaar lang op de agenda staan." Bovendien moeten de privacyregels die de Eerste Kamer destijds stelde, gerespecteerd worden. Zo mag het dossier alleen geraadpleegd worden met instemming van de patiënt en moet duidelijk zijn wie het dossier bekijkt.

De IGZ wijst nadrukkelijk op de voordelen van één dossier per patiënt. Patiënten lopen nu nodeloos risico's omdat informatie niet goed wordt geregistreerd en wordt uitgewisseld, meent zij. Bovendien wordt de zorg steeds complexer: zonder goed dossier kan het gewoon niet meer. "Een patiënt die vijftig jaar geleden medische hulp zocht, had met veel minder medische professionals te maken dan nu", aldus de inspectie, die als voorbeeld een longkankerpatiënt noemt. Die krijgt tegenwoordig te maken met een kleine dertig zorgverleners, variërend van familie, huisarts, chirurg, radioloog tot psycholoog en diëtiste.

Nu registeren zorgverleners van alles en nog wat over hun patiënten, maar één lijn is daar niet in te ontdekken, stelt de IGZ vast. "Er ontstaan fouten doordat informatie is versnipperd, ontbreekt of niet actueel is. Verder hebben veel professionals eigen dossiers en een eigen terminologie. Als iedereen gebruik maakt van hetzelfde dossier per patiënt, is de kans op fouten kleiner."

De koepels van huisartsen en apothekers werken ondertussen aan een doorstart van het elektronisch patiëntendossier, maar dan op regionale schaal. De ziekenhuizen zijn hierin geïnteresseerd, zo lieten ze gisteren weten. Begin volgende maand moet blijken of de herstart op voldoende animo kan rekenen. De IGZ staat positief tegenover dit initiatief. "Het gaat ons erom dat de uitwisseling van gegevens op orde komt. Of dat nu op regionale of landelijke schaal wordt georganiseerd is voor ons van minder belang. En het is duidelijk dat één dossier onze voorkeur heeft", aldus de IGZ-woordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden