Inspectie: Een op vijf vwo's zwak

Vooral zorgen over kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde

Bijna een op de vijf vwo-scholen in Nederland is zwak. Bovendien scoren scholieren van vmbo tot vwo slechter op de eindexamens Nederlands, Engels en wiskunde dan vijf jaar geleden. "Het voortgezet onderwijs zit in zwaar weer", concludeert Annette Roeters, hoofd van de onderwijsinspectie.

Dat geldt vooral voor het vwo, blijkt uit het gisteren verschenen Onderwijsverslag, een jaarlijks inspectierapport over de staat van het onderwijs. Vorig jaar was 18,3 procent van de vwo-afdelingen zwak of zeer zwak; in 2009 was dat nog maar 12 procent. Dat is fiks meer dan havo of vmbo. Vooral scholen in Groningen en Friesland hebben veel problemen.

De verklaring is dat op veel vwo-scholen leerlingen een stuk hoger scoren op het schoolexamen dan op het centraal schriftelijk. Problematisch, vindt de inspectie, omdat die schoolexamens door de school zelf beoordeeld worden. Er is dus geen landelijke norm, zoals bij het eindexamen. Het verschil tussen school- en eindexamen wordt steeds groter doordat de eindexamencijfers jaar na jaar dalen. Daarover luidt de inspectie nu de noodklok. Roeters: "Op alle schoolniveaus dalen de examencijfers bij de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde."

Dat is extra vreemd, omdat de zwakst presterende leerlingen de afgelopen jaren hun heil buiten het reguliere onderwijs hebben gezocht. Vanuit het vmbo gingen veel leerlingen naar het speciaal onderwijs, vanuit havo en vwo gingen ze naar het volwassenenonderwijs (vavo). Hadden die leerlingen aan de 'gewone' examens meegedaan, dan zouden de cijfers nog lager liggen.

"Als die trend niet verandert, zullen volgend jaar veel meer leerlingen zakken", waarschuwt Roeters. Vanaf 2012 mogen scholieren nog maar op één van die drie kernvakken een onvoldoende halen.

De VO-raad, de vereniging van middelbare schoolbesturen, bestrijdt de conclusie van de inspectie dat het niet goed gaat in het voortgezet onderwijs. Er zijn de afgelopen jaren meer leerlingen vanuit het vmbo naar havo en vwo gegaan. Daarom dalen de eindexamencijfers inderdaad licht. Maar het is juist knap dat meer leerlingen een diploma halen op havo en vwo, aldus de VO-raad.

NEDERLAND 8
'Voortgezet onderwijs mag de diploma's niet uithollen'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden